La clemenza di Tito (opera)

Componist: Wolfgang Amadeus Mozart

Première: 06-09-1791 te Praag

Korte inhoud

Keizer Tito moet een nieuwe keizerin kiezen. Vitellia, de dochter van de vorige keizer, is woedend omdat zij niet gekozen is. Daarom geeft zij Sesto die op haar verliefd is, opdracht om Tito te doden.
Sesto zet in werking wat hem gevraagd is door het Capitool in brand te steken. Maar omdat hij als goede vriend van de keizer last krijgt van gewetenswroeging, probeert hij vervolgens de aanslag te verijdelen.
Tito overleeft de brand, Sesto bekent schuld maar weigert zijn motieven openbaar te maken. Vitellia, die het inmiddels toch tot keizerin heeft gebracht, redt hem van de dood door de ware toedracht te vertellen. Tito reageert buitengewoon mild en vergeeft allen.

Toelichting

La clemenza di Tito (KV621) is een opera van Wolfgang Amadeus Mozart in twee bedrijven naar een libretto van Pietro Metastasio, aangepast door Caterino Mazzolà. Het is de laatste opera die Mozart heeft geschreven.
De opera is op 6 september 1791 voor het eerst opgevoerd in Praag ter gelegenheid van de kroning van keizer Leopold II. De opdracht werd in juli 1791 verstrekt en Mozart voltooide de opera pas de dag voor de opvoering, getuige de datum die hij toevoegde in zijn eigen muziekcatalogus.
Van 1830 tot de jaren zestig van de vorige eeuw is de opera niet vaak opgevoerd. Velen beschouwden de opera, in tegenstelling tot ander werk van Mozart, als tijdgebonden. Dit was zeker het geval in het begin van de negentiende eeuw toen andere componisten zoals Rossini het operapubliek nieuwe muziekstijlen en verhalen voorschotelden en La clemenza di Tito daar ouderwets tegen afstak. Het komt niet vaak voor dat een vergeten opera opnieuw wordt ingestudeerd, maar de opinie sloeg echter toch om en vanaf 1980 is de opera in meer dan twintig wereldsteden opgevoerd.

Rollen in dit werk
  • Tito - Romeins keizer (tenor)