La forza del destino (opera)

Componist: Giuseppe Verdi

Librettist: Antonio Ghislanzoni
Francesco Maria Piave

Première: 10-11-1862 te Sint-Petersburg

Korte inhoud

Als de halfbloed-Indiaan Don Alvaro zijn geliefde Leonora di Vargas wil schaken, komt daarbij door een ongelukkig toeval Leonora's vader om het leven. De geliefden vluchten langs verschillende wegen, achtervolgd door Leonora's broer Don Carlo di Vargas. Leonora vindt toevlucht in een klooster. Alvaro ontmoet tijdens een veldtocht Don Carlo. Hun aanvankelijke vriendschap slaat om in een duel, als de ware identiteiten onthuld worden. Alvaro vlucht en komt toevallig in hetzelfde klooster terecht, waar Leonora zich als kluizenares ophoudt. Als Carlo hen daar ontdekt, weet hij Alvaro te verleiden tot een laatste duel. Carlo sterft, maar niet nadat hij zijn zuster dodelijk heeft weten te treffen.

Toelichting

La Forza del destino (De kracht van het noodlot) verhaalt over een turbulent familiedrama dat ontketend wordt door het racisme van de vader van Leonora. Hij verbiedt immers de omgang van zijn dochter met Don Alvaro die uit een familie van de Inca's stamt.
Het libretto is gebaseerd op het toneelstuk Don Alvaro o La Fuerza del Sino van Angel Perez de Saavedra uit 1835. Het scenario van de opera bevat een aantal onlogische handelingen, ongeloofwaardige vriendschappen en wisselingen van gedaanten en locaties. Maar Verdi werd vooral aangetrokken door de psychologische en dramatische contrasten, de verscheidenheid van situaties en scènes, het groots opgezette thema en de elementaire en ontgoochelde hartstochten. Als geen ander weet Verdi dergelijke drama's vorm te geven in prachtige melodieën en buitengewone orkestraties.

Te zien of te horen tijdens de komende reizen:
Rollen in dit werk
  • Il marchese di Calatrava (bas)
  • Donna Leonora - dochter van de markies (sopraan)
  • Don Carlos di Vargas - zoon van de markies (bariton)
  • Don Alvaro (tenor)
  • Padre guardiano - franciscaner (bas)
  • Fra Melitone - jonge franciscaner (bas)
  • Preziosilla - jonge zigeunerin (mezzosopraan)