Le grand macabre (opera)

Componist: György Ligeti

Librettist: György Ligeti
Michael Meschke

Première: 12-04-1978 te Stockholm

Korte inhoud

Gebaseerd op La balade du grand macabre van Michel De Ghelderode uit schreef Ligeti een doldwaze opera over de Nekrotzar, die zichzelf benoemd heeft als De Dood. Maar is hij dat ook werkelijk? De opera is een surrealistisch drama met apocalyptische trekjes dat zich afspeelt tegen de horizon van Breughelland, een koninkrijk dat bevolkt wordt door pittoreske boeren en monsters. György Ligeti en Michael Meschke, die de absurde en obscene taal wisten te vatten in een macaber, maar bijwijlen ook hilarisch muzikaal geheel, geïnspireerd op de imaginaire wereld van Hieronymus Bosch en Pieter Brueghel.

Toelichting

Ligeti over zijn enige opera:"Het toneelgebeuren en de muziek dienden gevaarlijk, bizar, volstrekt overdreven, totaal dwaas te zijn. De muziekdramatische conceptie moest heel ver weg liggen van de stijl van Wagner-Strauss-Berg. Dichter bij Poppea, Falstaff, de Barbier en toch anders, eigenlijk aan geen enkele traditie gebonden, ook niet aan die van avant-gardisme.

Moraal van Le grand macabre: op een dag zullen wij sterven, maar er blijft ons nog enige tijd over en daar profiteren wij van om lief te hebben, om te drinken en om het leven te nemen zoals het komt. Dat is een bijzonder actuele manier van denken in een beschaving waarin de gehele mensheid op elk moment vernietigd kan worden. Het denkbeeld van de dreiging van een collectieve dood is steeds aanwezig, maar wij proberen dat uit ons bewustzijn te bannen en zoveel mogelijk te genieten van de dagen die ons resten."