Le prophète (opera)

Componist: Giacomo Meyerbeer

Librettist: Eugène Scribe

Première: 16-04-1849 te Parijs

Korte inhoud

Le prophète vertelt het verhaal van Jean, de zoon van een herbergierster dat zich afspeelt tijdens de wederdopers in de 16e eeuw in Nederland. Jean is verliefd op lijfeigene Berthe maar mag van haar heer Oberthal niet met haar huwen. Als Berthe en zijn moeder gevangen gezet zijn door graaf Oberthal, laat Jean zich inpalmen door de wederdopers die zo hun eigen bedoelingen met Jean hebben. Berthe weet te ontsnappen maar moet van Jean terug naar het kasteel, omdat anders de moeder van Jean gedood zal worden. Naarmate de tijd verstrijkt, gaat Jean steeds meer geloven in zijn door de wederdopers opgelegde rol als profeet. Als Berthe ontdekt dat Jean als profeet de wederdopers ten dienste staat, maakt zij een eind aan haar leven. Het is voor Jean het moment waarop hij de werkelijkheid weer onder ogen ziet.

Toelichting

Na Robert le diable en Les hugenots vormde Le prophète de derde samenwerking tussen Meyerbeer en librettist Eugène Scribe.
Het verhaal is losjes gebaseerd op de historische figuur Jan Beuckelszoon die zich in 1535 in Münster door zijn volgelingen tot koning liet kronen. Het verhaal biedt genoeg stof ter overdenking: macht corrumpeert en het volk is de speelbal van politieke of religieuze machten. Tegelijkertijd is het ook een psychologisch drama waarin de liefde van Jean voor zijn moeder sterker lijkt te zijn dan zijn liefde voor Berthe.

Rollen in dit werk
  • Jean de Leyde (tenor)
  • Fidès - moeder van Jean (mezzosopraan)
  • Berthe - verloofde van Jean (sopraan)
  • Zacharie - een Wederdoper (bariton)
  • Jonas - een Wederdoper (tenor)
  • Mathisen - een Wederdoper (bariton)
  • Graaf Oberthal (bas)