Les Huguenots (opera)

Componist: Giacomo Meyerbeer

Librettist: Émile Deschamps
Eugène Scribe

Première: 01-03-1836 te Parijs

Korte inhoud

In een poging de katholieken met de protestanten te verzoenen heeft koningin Marguerite de Valois het plan opgevat de katholieke Valentine de Saint-Bris te laten trouwen met hugenoot Raoul de Nangis. Zonder het te weten hebben Raoul en Valentine al kennis met elkaar gemaakt en zijn verliefd op elkaar geworden. Raoul interpreteert echter het bezoek dat Valentine aan graaf de Nevers brengt, verkeerd en wijst een huwelijk met Valentine af.
Via de koningin komt Raoul achter de ware feiten, maar dan is het al te laat. Valentine is reeds getrouwd. Raoul wil zijn vrienden die belaagd worden, redden. Valentine voegt zich bij hem - want inmiddels door alle gevechten tussen de katholieken en protestanten ook alweer weduwe. Zij kan Raoul niet tegen houden en besluit de man te volgen van wie zij houdt, tot in de dood.

Toelichting

Les Huguenots speelt zich af tegen de historische achtergrond van de Bartholomeusnacht in 1572 toen duizenden Franse hugenoten gedood werden door de katholieken in een poging Frankrijk te bevrijden van protestantse invloeden. De liefde tussen de katholieke Valentine en de protestantse Raoul is echter geheel aan de geest van de librettist Eugène Scribe ontsprongen.
Aan de opera gaat een korte prelude vooraf waarin het Lutherse koraal Ein feste Burg geciteerd wordt.

Het libretto van Les Huguenots heeft een hoge graad aan dramatisch complexiteit; dat gaf Meyerbeer de kans grote contrasten te creëren en een veelkleurig palet aan orkestrale kleuren en harmonieën te schilderen. Zijn originaliteit was een bron van inspiratie voor componisten als Verdi en Wagner, ook al ontwikkelden zij zich op een heel andere manier en lijken hun opera's weinig van doen te hebben met de grand-opéra die Meyerbeer ontwikkelde.

Rollen in dit werk
  • Valentine - dochter van graaf van Saint-Bris (sopraan)
  • Urbain - page van de koningin (sopraan)
  • Raoul de Nangis - protestants edelman (tenor)
  • Marcel - bediende van Raoul en hugenoot (bas)
  • Graaf van Nevers - katholiek edelman (bariton)
  • Graaf van Saint-Bris - katholiek edelman (bariton)