Médée (opera)

Componist: Luigi Cherubini

Librettist: Francois-Benoît Hoffmann

Première: 13-03-1797 te Parijs

Korte inhoud

Médée, de koningsdochter, priesteres en tovenares uit Colchis, is samen met Jason op de vlucht. Zij hopen onderdak te vinden in Corinthe. Aanvankelijk lijkt dat ook te lukken, totdat de koning van Corinthe Jason zeer geschikt vindt als schoonzoon. Médée moet dan het veld ruimen en uit woede vergiftigt zij haar rivale Dircé en doodt zij uit wraak de kinderen van Jason die ook haar eigen kinderen zijn.

Toelichting

Luigi Cherubini is ongetwijfeld de componist van de meest beroemde Medea-opera uit de geschiedenis.
Librettist Francois-Benoît Hoffmann maakt van Medea (in het Franse libretto Médée genaamd) een compromisloze, in het nauw gedreven vrouw die haar gevoelens van vernedering omzet in de ultieme wraak jegens haar ontrouwe echtgenoot Jason. In deze versie is geen plaats voor rechtlijnige types; Hoffmann maakt meer dan aannemelijk dat Medea, in tweestrijd over wat haar te doen staat, tenslotte door anderen gedreven wordt tot haar wandaad.
De opera van Cherubini bleef lang een vrij onbekend werk, totdat Maria Callas in 1953 de rol van Médée voor het eerst vertolkte en daarmee zowel Cherubini's opera als zichzelf voor eens en altijd op de kaart zette. Zij maakte met haar dramatisch talent van Médée een figuur die behalve afschuw ook intens mededogen wist te genereren bij een publiek dat vanaf dat moment aan haar voeten lag.

Rollen in dit werk
  • Médée (sopraan)
  • Jason (tenor)