Norma (opera)

Componist: Vincenzo Bellini

Librettist: Felice Romani

Première: 26-12-1831 te Milaan

Korte inhoud

De Romeinen bedreigen de Galliërs. Hogepriesteres Norma aarzelt het teken tot strijd tegen de Romeinen te geven. Zij heeft twee kinderen bij de Romeinse proconsul Pollione. Haar stemming verandert drastisch als zij erachter komt dat Pollione haar verlaten heeft voor priesteres Adalgisa. Woedend vervloekt zij hem en roept haar volk op tot de strijd. Maar haar kinderen vermoorden kan Norma niet. Als Pollione gevangen genomen wordt, lijkt het logisch dat hij geofferd wordt om de aankomende strijd tegen de Romeinen te zegenen. Maar Norma besluit zichzelf als offer aan te bieden. Zij heeft immers als priesteres de gelofte gebroken. Als Pollione ziet wat voor nobele geest Norma heeft, volgt hij haar op de brandstapel.

Toelichting

Vicenzo Bellini stierf nog vóór zijn vierendertigste verjaardag. Toch slaagde hij erin tijdens zijn korte leven een aantal opera’s te componeren die niet meer uit het huidige repertoire weg te denken zijn en getuigen van een hoogst persoonlijke, invloedrijke stijl. Bellini was een man vol tegenstellingen. Hij was mooi, fijngevoelig, schijnbaar zeer kwetsbaar, ontzettend begaafd en werd – vooral door de vrouwen – op handen gedragen. Zijn brieven echter, tonen hem ook als een nijdig iemand die zonder reden jaloers werd en lang niet zo overtuigd was van zijn eigen kunnen als men denkt. Zijn hele loopbaan lang zou hij aan de goede bedoelingen van zijn collega’s twijfelen, maar een aantal jeugdvrienden en familieleden bleef hij trouw.
Met Norma creëerde Bellini één van de beroemdste sopranenrollen ter wereld (denk maar aan Maria Callas, die de rol op onvergetelijke wijze incarneerde). Bovendien is het nogal altijd één van de meest populaire operatitels van het repertoire.

Cristina Deutekom als Norma en TatianaTroyanos als Adalgisa in Norma

Meer videos:
Rollen in dit werk
  • Norma (sopraan)
  • Adalgisa - priesteres (mezzosopraan)
  • Pollione - Romeinse pro-consul (tenor)
  • Oroveso - vader van Norma (bas)
  • Clotilde (sopraan)
  • Flavio (tenor)