Tajemství (Het Geheim) (opera)

Componist: Bedrich Smetana

Première: 18-09-1878 te Praag

Korte inhoud

Kalina wil wel trouwen met Rose maar kan niet omdat hij niet genoeg geld heeft. Rose verwijt Kalina dat hij niet is gaan zoeken naar een bepaalde schat die hem rijk had kunnen maken. Uiteindelijk gaat Kalina toch op zoek naar die schat; frater Barnabás geeft een hint waar te zoeken. Via een omweg, door grotten en geheime tunnels komt Kalina uit bij zijn schat ... Rose.

Toelichting

Tajemství (Het geheim) is de enerlaatste opera van Smetana. Smetana (1824-1884) was sinds 1866 chef-dirigent van het Nationale Theater in Praag, een post die hij in 1874 moest opgeven vanwege totale doofheid. Deze doofheid weerhield Smetana er niet van nog een indrukwekkend oeuvre te schrijven, waaronder een cyclus van zes symfonische gedichten (Má vlast, kamermuziek en drie opera's. Voor deze opera's werkte Smetana samen met librettiste Eliska Krásnohorská. Zij had grote invloed op de laatste opera's van Smetana: zij bepaalde het onderwerp, zij bepaalde de stemsoorten, en zij bepaalde waar er solo's, duetten of ensembles moesten komen.
Tajemství is een komische opera, maar heeft een serieuze ondertoon. Net als in de andere komische opera's van Smetana gaat het ook hier over een relatie die op de klippen dreigt te lopen door een gebrek aan communicatie.