Zar und Zimmermann (opera)

Componist: Albert Lortzing

Librettist: Albert Lortzing

Première: 22-12-1837 te Leipzig

Korte inhoud

Eerste akte
Op een scheepswerf werkt een zekere Peter Michailovitsj, in werkelijkheid tsaar Peter I. Als de burgemeester een onderzoek op touw zet naar de verdwenen tsaar raakt Peter Ivanov in paniek. Hij is uit het leger gedeserteerd en vreest voor zijn lot nu de burgemeester alle Peters oproept. Bovendien is hij verliefd op Marie, de nicht van de burgemeester maar durft niet meer op huwelijk te hopen. Bij het onderzoek wordt Peter Ivanov voor de echte tsaar aangezien.

Tweede akte
De Fransen onderhandelen met de echter tsaar, terwijl de Engelsen zich met de pseudo-tsaar Peter Ivanov bezig houden. Een paspoortcontrole moet helderheid in de zaak brengen. Maar Peter Michailovitsj lokt een vechtpartij uit en weet te ontkomen.

Derde akte
Marie is ongelukkig. Als Peter Ivanov de echte tsaar is, kan zij niet met hem trouwen. Peter Michailovitsj overhandigt Peter Ivanov een verzegelde enveloppe die hij pas een uur later mag opmaken. Terwijl de echte tsaar de haven uitvaart, leest Peter Ivanov dat de tsaar hem vergeeft voor zijn desertie, het huwelijk tussen hem en Maria goedkeurt en hem bovendien tot keizerlijke hoofdopzichter benoemt.

"Heil, sei dem Tag" uit Zar und Zimmermann