Bekijk al onze blogs

maandag 1 januari 2018

Dansend een wandelend jaar tegemoet!

Oud en nieuw vierde ik dit jaar in Wiesbaden met vele oude en nieuwe reizigers van MUSICO reizen. We zagen kunst in grote musea en genoten van muzikale hoogstandjes in Massenets WERTHER en Verdi’s IL TROVATORE.

In de opera bevinden veel personages zich in uitzonderlijke situaties die vaak tot nog uitzonderlijkere daden leiden en dat op uitzonderlijke muziek. Dat maakt het aantrekkelijk om naar te kijken en te luisteren. Bovendien is het fijn om te weten dat sommige mensen in het leven er een stuk erger aan toe zijn!

Maar zo af en toe is er ook een voorstelling die gaat over het binnenste van de mens. We zagen op 29 december een dansvoorstelling van Tim Plegge op een adaptatie van Schuberts WINTERREISE door Hans Zender. WINTERREISE bestaat uit 24 liederen die de wanhoop van het leven bezingen. Op het eerste gehoor een collectie van 24 tinten grijs, maar bij nadere beschouwing een zinderende tocht langs diverse karaktertrekken van de mens.

De choreografie van Tim Plegge speelde zich af in een hotellobby waar de hoofdpersoon, de wandelaar, letterlijk werd binnengeblazen door een winterse wind. In deze hotellobby ontmoet hij onderdelen van zichzelf. Aanvankelijk steken ze nogal felgekleurd af tegen zijn zwarte uitdossing. Maar na diverse pas de deux met al zijn innerlijkheden transformeren ze zich als een afspiegeling van de wandelaar en zijn ze uiteindelijk even zwart aangekleed als hijzelf. Een laatste dans met de portier van het hotel doet hem inzien dat door incorporatie van deze facetten hij een compleet mens is geworden en hij het leven hierna (waarschijnlijk in de vorm van een Frühlingsreise) weer aan kan.

U begrijpt, het kostte me weinig moeite om het proces wat deze wandelaar doormaakt op mezelf te betrekken en te hopen dat zijn proces van heling (het geheel worden) ook mij door mijn pelgrimstocht ten deel zal vallen. Problemen, obstakels, zijn er niet om met een grote boog omheen te lopen. Je moet ze omarmen en koesteren en ze deel van jezelf laten worden!

Met nog 3 maanden voorbereiding te gaan blijk ik nu op 1 januari geestelijk al helemaal klaar voor deze tocht!

Met lieve pelgrimsgroeten wens ik u het allerbeste voor 2018!

Remco

Als u klikt op bovenstaande button wordt u doorverwezen naar de actiepagina van Remco Roovers op de website van het Prinses Beatrix Spierfonds. Alle betalingen verlopen via dit ANBI- en CBF-registreerde goede doel. Giften zijn onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

KLIK HIER OM TERUG TE GAAN NAAR DE HOOFDPAGINA VAN HET SANTIAGO-PROJECT

  • Zoek op gerelateerde categorieën:
  • Zoek op gerelateerde begrippen en namen:
  • Deel dit artikel met anderen:
Bekijk al onze blogs

Over auteur Remco Roovers

Remco Roovers is een van de eigenaars van MUSICO Reizen. Hij voltooide zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met het diploma Uitvoerend Musicus en studeerde tevens af als Muziekwetenschapper aan de Universiteit Utrecht.

Alle artikelen van deze auteur

2 Reactie(s) op bovenstaand bericht “Dansend een wandelend jaar tegemoet!

  1. Remco, ik wens je heel veel sterkte op je sponsor wandelreis van 800 km. Je bent een kanjer om dit aan te durven. Zet de Radetzky mars op. Dan loop je misschien lekker op de maat. Joke v V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *