Een onbekend kleinood

door Taco Stronks

In de jaren dertig trouwde de steenrijke John Christie met de elegante en getalenteerde zangeres Audrey Mildmay. Op hun huwelijksreis bezocht het stel de destijds reeds wereldberoemde en zeldzame zomerse muziekfestivals: de Bayreuther Festspiele (in zijn geheel gewijd aan de werken van Richard Wagner, sinds 1876) en de Salzburger Festspiele (sinds 1877, een festival gewijd aan muziek en drama). Tijdens deze reis bedachten John Christie en Audrey Mildmay, dat ze hun eigen operafestival wilden. Te houden in een ruime kamer van hun chique Manor, met lange pauzes en aangeklede picknicks in de fraai aangelegde tuin (de hobby van de sopraan). Een derde internationale muziekfestival was hiermee geboren: het Engelse Glyndebourne Festival zou in de loop der jaren uitgroeien tot een publiekstrekker van de eerste orde: iedereen die van opera houdt, moet hier geweest. Het staat met grote regelmaat op ons zomerse operamenu!

Op zijn beurt inspireert het operafestival in Sussex al decennia lang andere operaliefhebbers om iets dergelijks op te zetten. Jaarlijks krijgen we van vele nieuwe festivals te horen dat zij het “nieuwe Glyndebourne” of de “Franse editie van Glyndebourne” zijn. Soms gaan we even kijken tijdens ons zomerse rondje langs nieuwe locaties. Meestal valt het tegen en vindt u het niet terug in onze brochure.

Van Papageno tot operadirecteur

Vorig jaar waren we in Gut Immling. Hier wordt sinds 1996 het gelijknamige festival gehouden; in de pers het ‘Duitse Glyndebourne’ genoemd. Uiteraard is ook hier geld en talent nodig geweest om het festival op te zetten. Zakenman Ludwig Baumann en zijn vrouw, dirigent Cornelia Kerssenbrock, hebben het idee vlotgetrokken. Overigens doe ik met de term zakenman Baumann te kort. Hij was ooit als bariton een veelgevraagde Papageno (uit Die Zauberflöte van Mozart) in de grote operahuizen over de hele wereld. Bovendien werd hij beroemd bij een groot publiek door zijn vertolkingen van volksliederen. Aan zijn carrière kwam abrupt een einde toen hij in 1994 een ongeluk op het podium kreeg. Baumann ging niet bij de pakken neerzitten en tuigde samen, met zijn vrouw, een eigen operafestival op!

Alleen al door dit weinig romantische begin (een podiumongeluk) lijkt het festival van Gutt Immling in niets op Glyndebourne. Natuurlijk, er zijn wel overeenkomsten: de operatitels (veel Mozart en Verdi en soms een beetje Wagner), de afgelegen locatie (Gut Immling is alleen per shuttlebus te bereiken, omdat de weg er naartoe te smal is voor twee kruisende auto’s), het goed aangeklede publiek (om zo nog iets van de grandeur van opera te proeven) en de prima kwaliteit van de uitvoeringen. Met dat laatste had ik natuurlijk eigenlijk moeten beginnen, dit is immers de ruggengraat van elk muziekfestival. Of zou het op zijn minst moeten zijn!

Gut Immling: hoogstaande opera in een paardenstoeterij
Goede opera en lekker eten in een schitterende omgeving

En toch Gut Immling heeft zijn heel eigen atmosfeer. Remco en ik verbleven een aantal dagen in het gebied rondom de Herrenchiemsee (een schitterende omgeving – denk onder andere aan één van de kastelen van koning Ludwig II op het eiland Herreninsel) en we werden aangenaam verrast door de relaxte sfeer die het festival uitstraalt. Naast goede voorstellingen zet het festival hoog in op een culinaire ervaring. Naast de verbouwde paardenhal (Gut Immling is van oudsher een stoeterij) waar de opera’s worden uitgevoerd, staat op het landgoed een immense feesttent. Hierin wordt rondom de opera een buffet van eersterangs kwaliteit geserveerd. Italiaanse gerechten wisselen af met kleurrijke Aziatische schotels en uiteraard ontbreekt ook de typisch Duitse keuken niet. De logistiek om een aantal honderden gasten te laten dineren loopt gesmeerd en is een substantiële bijdrage aan het geluksgevoel waarmee men ’s avonds het terrein weer verlaat.

Chiemsee

Het mooie van Gut Immling is dat het je in de verte aan Glyndeboure doet denken, maar dat het de gespannen verwachtingen van een dergelijke vergelijking moeiteloos kan trotseren. Sterker nog: voldaan met goede opera en heerlijk eten, viel in de shuttlebus terug niet één keer de naam Glyndebourne!

Lees hier meer over de reis naar Gut Immling