Bergamo, Italië
14 november 2024 t/m 18 november 2024
Bergamo
Operafestival in geboortestad van Donizetti

• Bergamo, geboortestad van Donizetti
• Città alta en città bassa, de twee gezichten van Bergamo
• Hoogtepunten uit de renaissancekunst in Galleria dell'Accademia Carrara
• Bezoek aan Milaan

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.595,00

Donderdag 14 november vliegen we naar Milaan (Aeroporto di Milano Linate). Vanaf hier rijden we per touringcar naar Bergamo, waar we verblijven in het viersterrenhotel Hotel Excelsior San Marco, centraal gelegen in de zogenaamde benedenstad, de 'città bassa'. Hier werd in 1797 Gaetamo Doniztti geboren, een feit dat de stad viert met een festival dat geheel aan deze componist is gewijd.

Vrijdag 15 november verkennen we met een plaatselijke gids Bergamo. De stad heeft letterlijk twee gezichten, de 'città bassa' en de 'città alta', ofwel de beneden- en de bovenstad. Bergamo is een zeer oude stad, opgericht door de Kelten en oorspronkelijk Bergheim genaamd. Daarna kwamen de Romeinen, lokale heersers en eeuwenlang was Bergamo de continentale hoofdstad van de Venetiaanse Republiek. De Venetianen bouwden kolossale vestingmuren, op de Romeinse versterkingen. De bovenstad bleef zo onberoerd door de aanleg van een nieuwere stad aan de voet van de berg.
Deze avond kunt u in het kader van het Donizetti Opera Festival een voorstelling van Roberto Devereux bijwonen. Hoewel de titel op het eerste gezicht anders doet vermoeden, is het de derde opera uit de Tudor-trilogie van Donizetti, de drie opera's van Donizetti over Engelse koninginnen. De koningin in kwestie in Roberto Devereux is Elisabeth I van Engeland. Robert Devereux was een graaf en een geliefd lid van de hofhouding van koningin Elisabeth. Althans, tot het moment waarop hij een coupe pleegde. Donizetti en zijn librettist Cammarano lieten zich in hun verhaallijn echter vooral inspireren door het toneelstuk Elisabeth d'Angleterre van François Ancelot. Het doodsvonnis dat Elisabeth over Robert Devereux uitspreekt, wordt niet zozeer ingegeven door landverraad als wel door liefdesverraad.

Zaterdag 16 november gaan we naar de Santa Maria Maggiore Basilica. Er is een diepe en oude band tussen de stad en de basiliek Santa Maria Maggiore. Toen begin 1100 de pest dood en verderf zaaide in heel Europa, besloten de inwoners van Bergamo de Maagd Maria om hulp te vragen. Ze zwoeren een kerk aan haar te ,als zij hen zou beschermen tegen de besmetting. De inwoners van Bergamo hielden woord en begonnen in 1137 met de bouw van de Santa Maria Maggiore. Ze pakten het groots aan in de navolgende eeuwen, met vele fresco's, stucwerk, wandtapijten en houten inlegwerk van de hand van de beroemde kunstenaar Lorenzo Lotto. De Santa Maria Maggiore is bovendien de laatste rustplaats van Gaetano Donizetti.
Deze avond kunt u een opvoering van Zoraida di Granata bijwonen, het eerste grote succes van Donizetti in 1822. Er is sprake van een driehoeksverhouding: de despotische heerser Almuzir probeert Zoraida tot een huwelijk te dwingen. Zij is echter verliefd op Abenamet die gevangen zit. Liefde en macht gaan in hier hand in hand. Alzumirs is verliefd op Zoraida, maar heeft haar tegelijkertijd ook nodig om zijn precaire positie als overheerser te verdedigen. Abenamet is een dubbele vijand, als rivaal in de liefde én als politieke bedreiging.

Zondag 17 november bezoeken we de befaamde Academia Carrara. Een legaat van graaf Giacomo Carrara maakte de oprichting van deze Academia mogelijk. Giacomo Carrara stamde uit een rijke familie en gebruikte zijn fortuin om een grote verzameling schilderijen en sculpturen - vooral van de Venetiaanse school, maar ook van kunstenaars uit Lombardije, Toscanië en Vlaanderen - op te bouwen. Hij liet er speciaal een neoklassiek paleis voor bouwen.
In Theater Donizetti staat deze avond Don Pasquale op het programma, de laatste succesvolle opera van Donizetti. Hij keerde ervoor terug naar Parijs - eind 1842, al was hij toen al flink ziek. Over het schrijven van deze opera buffa deed hij voor zijn doen ongewoon lang, vooral ook omdat hij grote delen van het libretto zelf heeft geschreven. De opera bleek een doorslaand succes en is samen met de Le nozze di Figaro en Il barbiere di Siviglia een van de meest populaire komische opera's geworden.

Maandag 18 november rijden we eerst naar Milaan, waar we onder leiding van een plaatselijke gids een stadswandeling maken door het historische centrum. Brandpunt van het stadsleven is natuurlijk het domplein met daarop de Duomo, een van de grootste en mooiste kerkgebouwen van Europa. In de loop van de middag vliegen we vanaf Aeroporto di Milano-Malpensa terug naar Nederland.

Opera
 • vrijdag 15 november 2024 Roberto Devereux
 • Teatro Donizetti (Bergamo)
 • Gaetano Donizetti Roberto Devereux (opera)
 • Uitvoerenden:
  • tenor John Osborn (Roberto Devereux)
  • sopraan Jessica Pratt (Elisabetta)
  • dirigent Riccardo Frizza
 • Prijs: € 99,00
Opera
 • zaterdag 16 november 2024 Zoraida di Granata
 • Teatro Sociale (Bergamo)
 • Prijs: € 86,00
Opera
 • zondag 17 november 2024 Don Pasquale
 • Teatro Donizetti (Bergamo)
 • Gaetano Donizetti Don Pasquale (opera)
 • Prijs: € 99,00
Hotel Excelsior San Marco

Hotel Excelsior San Marco, BergamoHet viersterren Hotel Excelsior San Marco ligt op het centrale plein van Bergamo, het Piazza della Repubblica en biedt een restaurant op het dak, en overal gratis WiFi. Het is 2 minuten lopen naar het belangrijkste winkelgebied van Bergamo Bassa. Het hotel bevindt zich ver van het verkeerslawaai en kijkt uit op een prachtig openbaar park. Op slechts 2 minuten lopen vindt u de kabeltram naar Bergamo Alta, het historische centrum van de stad.

Alle kamers zijn voorzien van een lcd-tv met Sky Vision Gold. De kamers hebben ook een minibar en een eigen badkamer met een haardroger en slippers. Airconditioning is in de zomer beschikbaar in alle accommodaties. Er wordt een ontbijtbuffet verzorgd en het restaurant op het dak biedt Italiaanse specialiteiten en een panoramisch uitzicht over Bergamo.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 14 november 2024 € 1.595,00
Eenpersoonstoeslag € 260,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Roberto Devereux (15 november 2024) € 99,00
Zoraida di Granata (16 november 2024) € 86,00
Don Pasquale (17 november 2024) € 99,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen, toeslagen en CO2-compensatie, transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Hotel Excelsior San Marco in Bergamo
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief één glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
(lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Vertrektijden:

Donderdag 14 november, 11:50 uur - 13:30 uur (Amsterdam - Bergamo), vluchtnummer: KL1615
Maandag 18 november, 16:55 uur - 18:50 uur (Bergamo - Amsterdam), vluchtnummer: KL1622

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Deskundige reisleiding

De reisleiding bij MUSICO Reizen is van een grote meerwaarde op onze muziekreizen. Over het algemeen wordt u begeleid door musici, musicologen, muziekkenners of kunsthistorici. Naast de inhoudelijke en muzikale begeleiding op de reis zorgen ze ook voor een prettige sfeer en hebben ze aandacht voor alle deelnemers. Ze laten u optimaal genieten van al het moois en zorgen voor een vlekkeloos verloop van de reis.
Kijk regelmatig op onze website of de reisleiding van deze reis al bekend is.