Brandenburger Tor, Berlijn

Brandenburger Tor, Berlijn

De Dom, Berlijn

De Dom, Berlijn

Konzerthaus, Berlijn

Konzerthaus, Berlijn

Nerfertiti

Nefertiti (Neues Museum)

Berlijn, Duitsland
24 december 2024 t/m 28 december 2024
Berlijn kerst
Kerst in culturele metropool

• Rossini, Mozart & Tsjaikovski tijdens feestdagen
• Kerstconcert in het Konzerthaus Berlin
• Museumsinsel met herbouwd Stadtschloss & Neues Museum

 
Basisreissom: € 1.495,00

Dinsdag 24 december rijden we per IC-trein naar Berlijn waar we intrek nemen in het centraal gelegen viersterrenhotel Maritim ProArte, in het stadsdeel Mitte. De beroemde Unter den Linden is letterlijk om de hoek. Unter den Linden was ooit de toegangsweg naar het Berliner Schloss.

Woensdag 25 december kunt u tijdens de rondrit de resultaten zien van ruim twintig jaar afbreken, restaureren en bouwen. Sinds de 'Wende' in 1989 heeft de Duitse hoofdstad een ontwikkeling doorgemaakt die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. In het centrum verrijst het Stadtschloß uit het stof van het neergehaalde Paleis van de Republiek. Aan de kant van het Museumsinsel wordt de façade van het oude barokkasteel minutieus gekopieerd.
In het Konzerthaus kunt 's middags kerstsfeer opsnuiven tijdens het concert Weihnachtliche Orgelmusik. Behalve werk van Johann Sebastian Bach speelt organist Matthias Eisenberg ook improvisaties op bekende kerstliederen.
's Avonds kunt u in de Staatsoper een opvoering van Die Zauberföte van Mozart bijwonen in een regie van August Everdings. Deze enscenering is uniek vanwege de reconstructie van Karl Friedrich Schinkels decorontwerp uit 1816 voor de toenmalige Berlijnse Hofopera aan Unter den Linden - inclusief de legendarische sterrenhemel voor de Koningin van de Nacht.

Donderdag 26 december staat het Museumsinsel centraal. Begin 19e eeuw ontstond het plan om op het eiland tussen de Spree en het Spreekanaal musea te bouwen. Men wilde op deze manier wedijveren met Parijs en Londen. Behalve de Berliner Dom zijn alle gebouwen op het Museumsinsel in gebruik als museum; zo kwam het eiland rond 1870 aan de naam Museumsinsel. Op het Museumsinsel bezoeken we het Neues Museum waar zich onder andere de buste van Nefertiti bevindt. Nefertiti was de koningin van de 18e dynastie en ‘Grote koninklijke vrouwe’ aan de zijde van Achnaton en heeft na haar herontdekking ons modebeeld bepaald. U kunt vanavond een opvoering van Tsjaikovski’s ballet Het Zwanenmeer bijwonen.

Vrijdag 27 december bezoeken we de Gemäldegalerie, een mer à boire voor de schilderkunst. In maar 72 zalen is hier vijf eeuwen schilderkunst verzameld,van Jan van Eyck, Rafael, Titiaan, Carravaggio tot aan Rembrandt en Frans Hals. Deze avond kunt u met een opvoering van Il viaggio a Reims uw reis muzikaal afsluiten. Il viaggio a Reims laat Rossini op zijn best horen, vol muzikale kwinkslagen, met als één van de hoogtepunten een parodie op Europese volksliederen.

Zaterdag 28 december keren we aan het begin van de middag per trein terug naar Nederland.

Concert
 • woensdag 25 december 2024 Weihnachtliche Orgelmusik
 • Konzerthaus (Berlijn)
 • Johann Sebastian Bach
  Prelude en Fuag in G, BWV 541
  uit Orgelbüchlein: Die Advents- und Weihnachtschoräle, BWV 599-609
  Sonate in C, BWV 529

  Improvisationen
  über bekannte Weihnachtslieder

 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • woensdag 25 december 2024 Die Zauberflöte
 • Staatsoper (Berlijn)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Die Zauberflöte (opera)
 • Prijs: € 88,00
Ballet
 • donderdag 26 december 2024 Het zwanenmeer
 • Staatsoper (Berlijn)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Het zwanenmeer (ballet)
 • Prijs: € 109,00
Opera
 • vrijdag 27 december 2024 Il viaggio a Reims
 • Deutsche Oper (Berlijn)
 • Gioachino Antonio Rossini Il viaggio a Reims (opera)
 • Prijs: € 95,00
Hotel Maritim Pro Arte

Maritim ProArte, BerlijnBereid u voor op een uitzonderlijk verblijf in het eersteklas hotel Maritim proArte in het centrum van Berlijn. Het hotel ligt aan de bekende winkelstraat Friedrichstrasse, op slechts enkele minuten lopen van de Brandenburger Tor en de Reichstag. De sfeer is uniek door de combinatie van moderne architectuur, harmonieus design en kunst. Het is een uitstekende locatie voor uw verblijf in Berlijn. In het exclusieve wellness-centrum kunt u ontspannen en nieuwe energie opdoen voor de volgende dag. In de twee restaurants en de bistro kunt u heerlijk eten en in de Checkpoint Bar kunt u uw dag op elegante wijze beëindigen met een drankje.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 24 december 2024 € 1.495,00
Eenpersoonstoeslag € 100,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Weihnachtliche Orgelmusik (25 december 2024) incl.
Die Zauberflöte (25 december 2024) € 88,00
Het zwanenmeer (26 december 2024) € 109,00
Il viaggio a Reims (27 december 2024) € 95,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per IC trein naar Berlijn v.v. (1e klasse)
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Berlijn
• 5 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam Centraal, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Hengelo
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• Sommige prijzen op deze webpagina zijn lager dan de prijzen zoals vermeld in de papieren MUSICO-krant. De prijzen op onze website zijn de juiste prijzen
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Michel Khalifa

“Doe je ding”, had een docent mij ooit aangeraden. Ik heb zijn advies gevolgd, zij het met tien jaar vertraging. Op mijn 28ste meldde ik me aan bij de opleiding Muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht. Na een eerste studie bedrijfskunde in Parijs had ik zeven jaar bij een Franse multinational gewerkt, waarvan de laatste drie in Nederland. Maar de muziek bleef trekken, want muziek is altijd mijn ding geweest. Als kind kon ik urenlang naar Bach luisteren, turend naar de platenspeler die deze wonderlijke klanken voortbracht. Ik heb daarna vijftien jaar viool gespeeld en bijna twintig jaar in amateurkoren gezongen, met meer enthousiasme dan talent.
Mijn overstap van het bedrijfsleven naar de muziekwereld was een schot in de roos. In Utrecht heb ik zeven heerlijke studiejaren gehad, aangevuld met extra vakken elders. Ik heb ook twee zomers lang een geweldige bijbaan gehad als rondleider op de Domtoren. Na mijn afstuderen in april 2000 kon ik meteen aan het werk als zelfstandige musicoloog, een niet vastomlijnd beroep dat tientallen soorten activiteiten omvat. Het sleutelwoord in mijn geval is communiceren. Ik schrijf toelichtingen voor orkesten en concertzalen, artikelen voor muziektijdschriften en Het Parool. Daarnaast verzorg ik concertinleidingen en cursussen over muziekgeschiedenis, een prachtig vak dat ik ook aan het Conservatorium van Amsterdam doceer. Mijn muzikale belangstelling is breed, van middeleeuws tot hedendaags, van kamermuziek tot opera. En omdat ik graag reis, als gastheer optreed en muzikale indrukken deel met gelijkgestemde mensen, heb ik in de zomer van 2008 contact gezocht met Taco Stronks en Remco Roovers, die hun team van muzikale reisleiders aan het versterken waren.
En zo leid ik nu mooie reizen met spannende voorstellingen natuurlijk, maar ook en vooral fijne contacten met u, de deelnemers. Ik stel mijn muzikale kennis en ervaring graag tot uw beschikking. Andersom heb ik veel belangstelling voor uw eigen mening, want artistieke smaken verschillen en vullen elkaar aan. Ik hoop u binnenkort te ontmoeten bij MUSICO Reizen.

Lees ook het interview met Michel Khalifa.