Puccini, Torre del Lago

Puccini, Torre del Lago

Duomo, Lucca

Duomo, Lucca

Pisa

Pisa

Giacomo Puccini

Giacomo Puccini

Pietrasanta

Pietrasanta

Lucca, Italië
21 augustus 2024 t/m 26 augustus 2024
Lucca
Puccini Festival in Torre del Lago

• Puccini Festival Torre del Lago: meer dan alleen Puccini
• Toscaanse parel: verblijf in charmant stadje Lucca
• Kunsthistorische schatten in Lucca, Pisa & Pietrasanta

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.895,00

Woensdag 21 augustus vliegen we in de loop van de middag per rechtstreekse vlucht naar Pisa. Van daaruit rijden we naar ons hotel in Lucca, het charmante stadje in Toscane dat een sfeervol centrum heeft en een ideale uitvalsbasis vormt voor het Puccini Festival in Torre del Lago. Want wie van de opera's van Puccini houdt, mag zeker het Puccini Festival in Torre del Lago niet missen. Van de opbrengsten van zijn werk liet Puccini een  villa bouwen in het plaatsje Torre del Lago, iets ten noorden van Pisa. Deze  plaats beschouwde hij als het paradijs op aarde. Een van zijn grootste wensen was dat zijn opera’s aan de rand van het meer naast zijn villa zouden worden opgevoerd. Pas zes jaar na zijn dood gebeurde dit voor het eerst met La bohème. De voorstellingen worden sindsdien ieder jaar herhaald en zijn uitgegroeid tot een wereldberoemd evenement: het Festival Puccini - Torre del Lago.

Donderdag 22 augustus krijgen we een rondleiding door Lucca, Puccini's geboortestad. Onder leiding van een gids maken we een rondwandeling door de dromerige stad die nog volledig omringd is met 17e-eeuwse stadswallen. Hierdoor is Lucca een van de meest authentieke steden van Toscane. Uiteraard leren we hier de uitstekende Italiaanse keuken beter kennen.
's Avonds rijden we per touringcar naar Torre del Lago, waar La bohème wordt opgevoerd. Deze opera van Puccini blijft een onovertroffen evocatie van het Parijse Quartier Latin en kunstenaarsidealen in botsing met de harde werkelijkheid. De merkwaardige mengeling van humor en pathos uit Henri Murgers Scènes de la vie de Bohème komt daarbij extra uit de verf. Debussy zei ooit over deze muziek: 'Als je je niet ergens aan zou vasthouden, zou je gewoon weggeveegd worden door het pure elan van deze muziek.'

Vrijdag 23 augustus brengen we een bezoek aan Pisa. Hier maken we kennis met de romaanse en gotische bouwkunst en de vele pleinen waaronder het Piazza dei Miracoli met de kathedraal, de doopkapel en het Camposanto, een ommuurde begraafplaats. De naam Piazza dei Miracoli is van de schrijver Gabriele d’Annunzio die in Forse Che si, forse Che no schreef: 'De Ardea draaide in de lucht van Christus, over het veld van wonderen'.  De eerste bouwwerkzaamheden aan dit plein vonden al in de 11e eeuw plaats en werden pas in de 19e eeuw afgerond.In Torre del Lago wordt vanavond Puccini’s opera Turandot opgevoerd.

Zaterdag 24 augustus staat in het teken van Puccini. In Lucca bezoeken we zijn geboortehuis, waar zich tegenwoordig een museum over de componist bevindt. In de middag rijden we naar Torre del Lago, waar we het woonhuis van Puccini bezoeken. Toen Puccini het meer van Massaciuccoli in Torre del Lago zag, had hij in eigen woorden 'het paradijs' gevonden. Hij liet hier een villa bouwen, waar hij zijn bekendste opera's schreef: Tosca, Madame Butterfly en La bohème. En hoewel hij stierf in Brussel, ligt Puccini bij zijn huis in Torre del Lago begraven. De openlucht-opvoering van La bohème in 1930 was het startsein van het Puccini Festival in Torre del Lago. In het kader van dit Puccini Festival kunt u vandaag een opvoering bijwonen van Puccini's Tosca bijwonen.

Zondag 25 augustus  maken we een excursie naar Pietrasanta, een klein maar levendig plaatsje aan de kust waar Michelangelo het marmer voor zijn beelden vandaan haalde. Maar niet alleen Michelango kwam naar Pietrasanta. Sinds het begin van de 20e eeuw kwamen vele andere beeldhouwers naar het stadje en lieten er hun kunstwerken achter: Pietrasanta is intussen uitgegroeid tot één groot beeldenpark.

Maandag 26 augustus vliegen we in de loop van de middag vanaf Pisa terug naar Nederland.

Opera
 • donderdag 22 augustus 2024 La bohème
 • Open-lucht-theater Puccini Festival (Torre del Lago)
 • Giacomo Puccini La bohème (opera)
 • Prijs: € 125,00
Opera
 • vrijdag 23 augustus 2024 Turandot
 • Open-lucht-theater Puccini Festival (Torre del Lago)
 • Giacomo Puccini Turandot (opera)
 • Prijs: € 125,00
Opera
 • zaterdag 24 augustus 2024 Tosca
 • Open-lucht-theater Puccini Festival (Torre del Lago)
 • Giacomo Puccini Tosca (opera)
 • Prijs: € 125,00
Hotel Ilaria & Residenza dell'Alba

Hotel Ilaria dell'Alba LuccaHet elegante viersterren Hotel Ilaria & Residenza dell'Alba ligt in het oude centrum, binnen de muren van het historische Lucca. Het hotel is gevestigd in de gerenoveerde, historische stallen van Villa Buonvisi en een 14e-eeuwse kerk. De rustige, ruime en elegante kamers zijn van moderne gemakken voorzien. Met de gratis fietsen van Hotel Ilaria kunt u de karakteristieke straten uit de renaissance ontdekken, en met de gratis audiogidsen komt de geschiedenis van deze beroemde stad tot leven. Na een dagje sightseeing is Hotel Ilaria de ideale plek om heerlijk te ontspannen. Op het terras kunt u genieten van gratis hapjes en drankjes, of kunt u ontspannen in de hot tub met uitzicht op de weelderige tuinen.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 21 augustus 2024 € 1.895,00
Eenpersoonstoeslag € 350,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
La bohème (22 augustus 2024) € 125,00
Turandot (23 augustus 2024) € 125,00
Tosca (24 augustus 2024) € 125,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Transavia-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 5 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Hotel Ilaria & Residenza dell'Alba
• 5 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Vertrektijden:

Woensdag 21 augustus, 14:00 uur - 15:55 uur (Amsterdam - Pisa), vluchtnummer: HV5427
Maandag 26 augustus, 15:25 uur - 17:30 uur (Pisa - Amsterdam), vluchtnummer: HV5424

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Sandra Overdijk

De eerste kennismaking met klassieke muziek waren de pianolessen in mijn jeugd, en de lp’s die thuis beluisterd werden. Vooral Beethoven en Mozart vond ik prachtig, al was een dosis dagelijkse sport even belangrijk. En werd mijn studie Italiaans, de meest muzikale onder de Europese talen. Poort naar het buitenland, zo bleek, al was ik mij bij keuze niet daarvan bewust. Vanaf het derde studiejaar verruilde ik Leiden voor een studiejaar Italië, nadien combineerde ik het met werk in Zwitserland.

Na mijn afstuderen hielp ik een kleine reisorganisatie uit de brand als reisleider/gids in Rome. Dat beroep was destijds tamelijk nieuw en nog niet gesplitst, en wat het precies inhield was mij onbekend. Maar met wekelijks twee groepen, de ene drie, de andere vier dagen, wist ik dat snel genoeg. Ik studeerde in de avonduren ter plaatse het nodige bij, en het vak leek bij mij te passen. Maar het vak had een nog onzekere toekomst, en op de een of andere manier geen serieus imago. Zodat een zakelijke functie in Nederland volgde.

Intussen miste ik het wel. Ondanks het feit dat ik nieuwe dingen leerde en ook uitgezonden werd, zei de materie (de bouw) mij niet zoveel. Ik verruilde het na twee jaar voor de organisatie van medische congressen, waarmee in elk geval het menselijke aspect in mijn werk terugkeerde. En toen na nogmaals twee jaar de reisbranche zekerheid leek te bieden, maakte ik de overstap. Een dankbare en serieuze taak, kunst en cultuur, inclusief muziek, toegankelijker te mogen maken, intussen zo’n 25 jaar.
Het coronavirus legde het reiswerk stil. Het gaf mij de ruimte om de Italiaanse taal en literatuur weer op te pakken. Mooi van zichzelf om uit te dragen, en belangrijke bron voor al het andere.