Ton Koopman

Ton Koopman

Eglise de Saint-Front sur Nizonne (een van de kerken waar de Itinéraire baroque langs komt)

Eglise de Saint-Front sur Nizonne (een van de kerken waar de Itinéraire baroque langs komt)

Grotte de Villars, Périgord

Grotte de Villars, Périgord

Périgord

Périgord

Bertrand Cuiller en Sophie Gent

Bertrand Cuiller en Sophie Gent

Périgord, Frankrijk
31 juli 2024 t/m 05 augustus 2024
Périgord
Leven als God in Frankrijk

• Itinéraire Baroque: barokfestival van Ton Koopman in de Périgord met ‘huisorkest’
• Amsterdam Baroque Orchestra, Klaus Mertens, Sophie Gent
• Franse Dordogne: groen, rustig, met prachtige karakteristieke dorpjes en mooie natuur
• Verblijf in Périgueux: van Romeinse tot moderne tijd

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.795,00

Woensdag 31 juli vliegen we rechtstreeks vanaf Rotterdam Airport naar Bergerac. Vervolgens rijden we per touringcar naar Périgueux, waar we verblijven in het centraal gelegen viersterren Mercure Hotel. In dit deel van de Dordogne – een streek die bekend staat om haar kastelen, oude steden en vredige valleien – vindt een aantal barokconcerten plaats in Romaanse kerken, door vooraanstaande musici op het gebied van de oude muziek. Hier organiseert Ton Koopman al enige jaren het barokfestival Itinéraire baroque, met dit jaar medewerking van onder meer bariton Klaus Mertens, klaviciniste Tini Mathot en violiste Sophie Gent. Tijdens deze reis wonen we een aantal concerten uit dit festival bij, maar natuurlijk is er ook ruimschoots aandacht voor de culinaire kwaliteiten en historische plaatsen die deze interessante streek te bieden heeft.

Donderdag 1 august verkennen we Périgueux. De hoofdstad van de Périgord beroept zich op een tweeduizend jaar oude geschiedenis en bestaat uit een oude gallo-romeinse stad en stadskernen uit de middeleeuwen en de renaissance. Het meest bijzondere aan de stad is ongetwijfeld de Cathédrale Saint-Front, een meesterwerk van Byzantijnse architectuur met maar liefst vijf koepels. De kerk is een belangrijke tussenstop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en werd door de UNESCO in 1998 als werelderfgoed erkend. 's Avonds vindt het Concert d'Ouverture plaats in het Abbatiale de Cercles: een avond in Venetië met muziek van Monteverdi en zijn opvolgers in de San Marco, door het Ensemble Les Surprises.

Vrijdag 2 augustus maken we nader kennis met de Périgord. Deze streek is een mozaïek van kleine gebieden die worden doorkruist door de dalen van de rivieren de Dronne, de Isle, de Dordogne en de Vézère. De Périgord werd al zeer vroeg bewoond, zoals de talrijke prehistorische plekken laten zien. We krijgen een rondleiding door de Grotte de Villars. Deze grotten zijn pas in 1953 ontdekt en bevatten vele prehistorische rotstekeningen. In totaal is inmiddels een gangenstelsel van dertien kilometer lengte bestudeerd.
's Avonds verzorgt het Amsterdam Baroque Orchestra samen met bariton Klaus Mertens een 'Soirée baroque'.

Zaterdag 3 augustus maken we de beroemde Itinéraire Baroque, een reis langs diverse romaanse kerken in de Périgord. Het groene, licht heuvelende landschap van de Périgord Vert is bezaaid met romaanse kerkjes, statige kastelen en talrijke ruïnes die getuigen van een boeiend cultuurhistorisch verleden. Leden van het Amsterdam Baroque Orchestra en andere vooraanstaande musici uit de wereld van de oude muziek geven korte recitals in de mooiste kerkjes die de Périgord kent.

Zondag 4 augustus bezoeken we aan het begin van de middag het Musée d’art et d’archéologie du Périgord. Dit is het oudste museum van de Dordogne, bij oprichting in 1804 gewijd aan de archeologische vondsten uit de regio. Na diverse verhuizingen heeft het museum zijn onderdak gevonden in een voormalig klooster waaraan in de 19e eeuw al diverse uitbreidingen aan toegevoegd zijn en ook een belangrijke collectie kunst aan de verzameling is toegevoegd.
Aan het einde van de middag sluit het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman het festival af met de Johannes Passion van Bach.

Maandag 5 augustus brengen we ’s ochtends een bezoek aan Vesunna. Dit museum onthult de overblijfselen van een grote Gallo-Romeinse residentie. Archeologische collecties en modellen vertellen het verhaal van de stad Perigueux. Aan het begin van de middag rijden we naar Bergerac. Van hieruit vliegen we rechtstreeks naar Nederland.

Concert
 • donderdag 01 augustus 2024 Concert d'Ouverture
 • Église Abbatiale de Cercles (Périgord)
 • Een Venetiaanse avond met muziek van Monteverdi en zijn opvolgers in de San Marco. Het precieze programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: € 41,00
Concert
 • vrijdag 02 augustus 2024 Soirée baroque
 • ()
 • Het precieze programma wordt later bekend gemaakt.

 • Uitvoerenden:
  • bariton Klaus Mertens
  • ensemble Amsterdam Baroque Choir & Orchestra
 • Prijs: € 41,00
Muzikale tocht
 • zaterdag 03 augustus 2024 Itinéraire baroque
 • ()
 • Openingsconcert: Eglise de Mareuil
  Cristina Alis Raurich, organetto

  Église de Beaussac
  Ernst Shlader (chalumeau) & ensemble

  Église de Champeaux
  Cantoria - Quatuor vocal espagnol

  Élise de Saint-Front sur Nizonne -
  Niel Vertocunem

  Saint-Félix de Bourdeilles
  Bertrand Cuiller, Frank Theuns & Sophie Gent

  Slotconcert in Château de Connezac
  Ensemble Les Aromates & Michèle Claude

 • Prijs: € 84,00
Concert
 • zondag 04 augustus 2024 Johannes Passion
 • Église de Saint Astier (Saint-Astier)
 • Johann Sebastian Bach Johannes Passion, BWV 245 (oratorium)
 • Uitvoerenden:
  • dirigent Ton Koopman
  • ensemble Amsterdam Baroque Choir & Orchestra
 • Prijs: € 41,00
Mercure Périgueux Centre

Mercure Périgueux CentreHet viersterren Mercure Périgueux Centre ligt in het centrum van de stad, tussen de oude Gallisch-Romeinse en de middeleeuwse stad.

De kamers van het Mercure Périgueux Centre beschikken over alle moderne voorzieningen, zoals airconditioning, een satelliet-tv, en thee- en koffiefaciliteiten. Ze zijn modern en sfeervol ingericht. Het hotel biedt gratis wifi.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 31 juli 2024 € 1.795,00
Eenpersoonstoeslag € 290,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Concert d'Ouverture (01 augustus 2024) € 41,00
Soirée baroque (02 augustus 2024) € 41,00
Itinéraire baroque (03 augustus 2024) € 84,00
Johannes Passion (04 augustus 2024) € 41,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Transavia-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 5 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Mercure Hotel in Périgueux
• 5 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Rotterdam Airport
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar Rotterdam Airport, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Saskia Cohen

Van jongs af aan speelt muziek een grote rol voor mij. Thuis werd veel gezongen, naar muziek geluisterd en gemusiceerd. Mijn vader woonde een groot deel van de jaren vijftig en zestig in New York en New Jersey en kwam naar Europa met een vracht platen, een brede collectie die na het huwelijk van mijn ouders verder werd aangevuld. Symfonieën en kamermuziek, veel jazz door grootheden die mijn vader in New Yorkse clubs had leren kennen, maar ook Oum Kalthoum en Fairuz: de platenverzameling van mijn ouders was een muzikale melting pot die mijn zus en ik met groot enthousiasme van voor naar achter doorwerkten. Mijn moeder stimuleerde onze actieve muzikale vorming en jarenlang speelde ik blokfluit, maar proefde ik ook aan viool-, gitaar- en saxofoonlessen.

Toen ik kunstgeschiedenis ging studeren braken nieuwe tijden aan. Ik raakte verslingerd aan opera- en concertbezoek, niet alleen in Amsterdam waar ik nu woonde, maar ook in Italië waar ik voor mijn studie en promotieonderzoek vaak verbleef. De zaterdagmiddag-concerten in het Florentijnse Teatro della Pergola werden een vaste welkome afleiding en telkens als ik een nieuwe stad bezocht probeerde ik een opera bij te wonen. Mijn liefde voor opera en liedkunst bracht mij ook weer zelf aan het zingen. Sinds tien jaar ben ik lid van Toonkunstkoor Amsterdam en volg ik zanglessen.

Tegenwoordig werk ik als docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en heb ik daarnaast een eigen bureau voor kunsthistorisch onderzoek, tekstproductie en tentoonstellingen. Mijn kunsthistorische achtergrond maakt dat ik mij graag verdiep in de dwarsverbanden tussen beeldende kunst en muziek. En of het nou komt door de eclectische platencollectie van mijn ouders, ik ben nog steeds een muzikale alleseter die zich graag laat verrassen door een divers aanbod. Het is dan ook een bijzonder voorrecht om voor MUSICO Reizen precies datgene te mogen doen waaraan ik al zoveel jaren plezier beleef: op reis voor opera- en concertbezoek, het in goed gezelschap bezoeken van musea en collecties en het delen van mijn liefde voor muziek en kunst.