Binnenplaats van het Stadhuset, Stockholm

Binnenplaats van het Stadhuset, Stockholm

Chinees palviljoen, Drottningholm

Chinees palviljoen, Drottningholm

Stockholm panorama

Vasa (detail), Stockholm

Vasa (detail), Stockholm

Drottningholm

Drottningholm

Theater Drottningholm, koninklijke zetels

Theater Drottningholm, koninklijke zetels

Stockholm, Zweden
07 augustus 2024 t/m 11 augustus 2024
Stockholm & Drottningholm
Opera in originele theaters

• Drottningholm, een vergeten baroktheater
• Confidencen, oudste rococotheater van Zweden
• Excursies in en rond Stockholm: Vasamuseet, Stadshuset & Drottningholm

Nog 1 plaats  
Basisreissom: € 1.645,00

Woensdag 7 augustus vliegen we rechtstreeks naar Stockholm. ’s Middags maken we met een gids een wandeling door Gamla Stan, de oude binnenstad van Stockholm, die goed bewaard is gebleven.

Donderdag 8 augustus bezoeken we het Stadshuset, de plek waar het jaarlijkse banket plaatsvindt ter ere van de Nobelprijswinnaars. Het ontwerp van dit imposante bakstenen gebouw, gebouwd in de jaren ’20, is geïnspireerd op de Venetiaanse architectuur. Vanaf de elegante binnenplaats van het stadhuis van Stockholm heeft u een schitterend uitzicht op de Oude Stad, Södermalm en het Mälaren-meer. ’s Avonds kunt u in Theater Confidencen - het oudste rococotheater van Zweden, gelegen in het park van het Ulriksdal Paleis – een opvoering bijwonen van de opera Alcina van Händel. Tovenares Alcina probeert uit alle macht Ruggiero voor zich te behouden, maar slaagt daar niet in. De liefde tussen Ruggiero en zijn verloofde Bradamante is te groot. Met prachtig ontroerende aria's tekent Händel het liefdesverdriet van Alcina, van majestueuze zelfverzekerdheid tot diepe twijfel en hartzeer.

Vrijdag 9 augustus varen we vanuit Stockholm naar Drottningholm, gelegen aan het Mälarenmeer. Het Koninklijk Domein Drottningholm ligt op het eiland Lovön. Het paleizencomplex wordt ook wel beschouwd als het ‘Versailles van Zweden’. Er is een groot park, een Chinees paviljoen (Kina Slott) en een oud slottheater. Deze gebouwen behoren allemaal tot het UNESCO Werelderfgoed. Het slottheater is een van de best bewaarde baroktheaters in Europa. Zijn hoogtepunt beleefde het theater in de 18e eeuw onder koning Gustaaf III, die zelf voor het theater schreef en zelfs als toneelspeler optrad. Na zijn dood raakte het theater in vergetelheid; het werd pas aan het begin van de 20e eeuw herontdekt en gerenoveerd. In dit theater kunt u 's avonds een opvoering van Armide bijwonen. Armide is Lully's laatste samenwerking met de dichter Philippe Quinault, wiens libretto een mengeling is van dramatische spanning, bovennatuurlijke elementen en amoureuze wanhoop. Het werk was meteen een groot succes en werd eind 17e eeuw veel uitgevoerd. De opera bevat veel dansscènes waarin de bovennatuurlijke wezens de mentale toestand van de hoofdpersonen weerspiegelen die worstelen met vreugde en afschuw, realiteit en fantasie.

Zaterdag 10 augustus bezoeken we het Vasa Museum. Dit meest bezochte museum van Stockholm is op te vatten als een groot schip dat uit verschillende niveaus of 'dekken' bestaat. Binnen kunt u het oudst gerestaureerde oorlogsschip ter wereld bewonderen: de Vasa. Tijdens zijn eerste zeevaart in 1628 zonk het schip door het overgewicht van de lading. Dankzij het zoute water van de Baltische Zee is het uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Aan het eind van de middag kunt u in Theater Confidencen een barokconcert bijwonen. Onder de titel Componisten in het 18e-eeuwse Londen spelen klavecinist Marcus Mohlin, fagottist Luis Tasso Athayde Santos en hoboist Petra Ambrosi muziek van Händel en de Zweedse componist Roman waaruit blijkt hoe belangrijk de Engelse hoofdstad als muziekmetropool was in de 18e eeuw.

Zondag 11 augustus keren we aan het begin van de middag terug naar Nederland.

Opera
 • donderdag 08 augustus 2024 Alcina
 • Ulriksdals slottsteater Confidencen (Solna)
 • Georg Friedrich Händel Alcina (opera)
 • Prijs: € 69,00
Opera
 • vrijdag 09 augustus 2024 Armide
 • Drottningholms slottsteater (Stockholm)
 • Prijs: € 129,00
Concert
 • zaterdag 10 augustus 2024 Componisten in het 18e-eeuwse Londen
 • Ulriksdals slottsteater Confidencen (Solna)
 • Op het programma onder meer werken van Händel en de Zweedse componist Roman.

 • Prijs: € 36,00
Nordic Light Hotel

Nordic Light Hotel, Stockholm Dit stijlvolle viersterren designhotel ligt op slechts 100 meter van de Arlanda Express-trein naar het centraal station van Stockholm. Het hotel ligt op nog geen 5 minuten wandelen van het centrale plein Sergels Torg en de winkelstraat Drottninggatan.
Het biedt moderne kamers met gratis WiFi en thee- en koffiefaciliteiten. Alle kamers van Nordic Light Hotel zijn voorzien van een laptopkluisje en een satelliet-tv. De luxe bedden zijn van het Zweedse merk Anders Hilding. De badkamers zijn uitgerust met hoogwaardige toiletartikelen van Björk & Berries.
Het eigen restaurant Lykke biedt gerechten geïnspireerd op de Noordse eetcultuur en serveert deze met een moderne twist. U kunt genieten van de open keuken, een chef's table en bij mooi weer van een terras. Löjromsbaren serveert gerechten op basis van een verscheidenheid aan viskuit, evenals innovatieve cocktails en bier van Zweedse microbrouwerijen.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 07 augustus 2024 € 1.645,00
Eenpersoonstoeslag € 180,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Alcina (08 augustus 2024) € 69,00
Armide (09 augustus 2024) € 129,00
Componisten in het 18e-eeuwse Londen (10 augustus 2024) € 36,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen, toeslagen en CO2-compensatie
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het Nordic Light Hotel in Stockholm
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Ruimbagage
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Vertrektijden:

Woensdag 7 augustus, 10:55 uur - 13:40 uur (Amsterdam - Stockholm), vluchtnummer: KL1219
Zondag 11 augustus, 12:55 uur - 15:45 uur (Stockholm - Amsterdam), vluchtnummer: KL1220

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Eva Bengtsson

Violist en reisleider

Ik ben geboren en opgegroeid in Zweden in een familie met veel zang en muziek. De levendige muziekcultuur in mijn geboortestad heeft mijn passie voor klassieke muziek en viool ontwikkeld. Na afronding van het gymnasium ben ik naar Nederland vertrokken voor een studie klassieke viool aan de conservatoria van Maastricht en Utrecht. Hier heb ik kennis gemaakt met musici als Viktor Lieberman, Philipp Hirschhorn, Nilla Pierrou, Eli Goren, Keiko Wataya en Eeva Koskinen.

Kamermuziek en orkestspel hebben altijd mijn grote voorkeur gehad. Met piano- en strijkensembles heb ik masterclasses in heel Europa bezocht en nog steeds investeer ik veel tijd in kamermuziek en af en toe een CD-opname. Persoonlijk is het proces van repeteren misschien wel het meest boeiende.

In meer dan 35 jaar als orkestmusicus heb ik de meeste Nederlandse orkesten van binnenuit meegemaakt, zoals Het Radio Filharmonisch Orkest, NedPho, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Bach Ensemble en Residentie Bach Orkest, maar ook het Zwitserse Basel Sinfonietta. Sinds 1992 heb ik een vaste aanstelling bij Het Gelders Orkest, nu Phion.

Naast mijn werk als violiste ben ik ook regelmatig op pad als reisleider, binnen Europa maar ook naar steden als New York en Sint-Petersburg.

Voor mij een prachtige kans om samen mooie steden, concerten en cultuur te beleven. Ik hoop ook voor u.