Zeeland
Johann Sebastian Bach
MUSICO-kerk, Driewegen
Portret van een heilige in de Mariakerk, Nisse (15e eeuw)
Zak van Zuid-Beveland
Johannes de Doper-kerk, 's Heer Abtskerke
• Maak kennis met een onbekend stukje Zeeland!
• Vier korte concerten in bijzondere kerkjes met (kamer)muziek van Bach
• Inclusief lunch
• Eendaagsereis per touringcar, met opstapmogelijkheden in Arnhem, Driebergen-Zeist, Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Breda
In de vorm van een eendaagse reis maken we een muzikale tocht door de Zak van Zuid-Beveland. Het is een prachtige en rustige streek. VVV Zeeland omschrijft het heel treffend als volgt: ‘In de Zak van Zuid-Beveland wordt zorgvuldig gewaakt over één van de oudste polderlandschappen van Nederland.
Het liefelijke karakter van de Zak is het resultaat van een grimmig verleden. De geschiedenis verhaalt van inpolderingen en overstromingen. Al in de 12e eeuw zagen de bewoners zich genoodzaakt om dijken op te werpen tegen het oprukkende water. Het middeleeuwse landschapstype is nog altijd herkenbaar in de vorm van ongelijke poelgronden, een dicht patroon van smalle dijkjes en glooiende kreekruggen.’
In de NRC verbaasde journalist Thijs Niemantsverdriet zich over de rust in deze Zeeuwse streek: ‘De Zak van Zuid-Beveland, het gebied ten zuiden van Goes en ten oosten van Borssele. Hier rijd je – on-Zeeuws beschut – plots over intieme dijkjes met hoge populieren en oude boerderijen. Terwijl je in café Koek en Leut in het dorpje Nisse geniet van koffie met appelbol, vraag je je af: waar zijn al die recreanten gebleven?’
In kleine kerkjes in plaatsen met klinkende namen als Hoedekenskerke, ’s Heer Abstskerke en Nisse wonen we korte concerten bij met op het programma muziek van Bach. Tijdens de tocht van concertlocatie naar concertlocatie maakt u kennis met de Zak van Zuid-Beveland.
Bach in Zuid-Beveland
Een muzikale tocht door de Zak van Zuid-Beveland met korte Bach-concerten in een aantal kleine kerkjes. Zo geeft klavecinist André Poortvliet een Italienisches Konzert met werken van Bach en Italiaanse tijdgenoten. In een ander kerkje kunt u een van Cellosuites van Bach horen en andere kamermuziek uit de barok.
Basisreissom per persoon met vertrek op zaterdag 02 november 2024 | € 170,00 |
Muzikale tocht door de Zak van Zuid-Beveland (02 november 2024) | incl. |
• Reis per luxe touringcar naar Zeeland v.v.
• Drankjes gedurende de busreis, inclusief versnapering
• Toegang tot vier concertjes in de Zak van Zuid-Beveland
• Eenvoudige lunch
• Schriftelijke toelichting
• Mondelinge voor- en nabeschouwing
• Deskundige reisleiding
• Opstapplaatsen: Arnhem, Driebergen-Zeist, Utrecht, Amsterdam-Sloterdijk, Den Haag, Rotterdam en Breda (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit
Vaak zeg ik tegen mensen dat ik het leukste werk ter wereld heb. Ik combineer verschillende passies in mijn werk en bedrijf. Over die passies wil ik u graag iets meer vertellen.
Vanaf mijn vroege jeugd heb ik me toegelegd op muziek en musiceren: na begonnen te zijn op kerkorgel wisselde ik in mijn puberteit naar het meest persoonlijke instrument dat er bestaat: de zang. Dat ging zeer voorspoedig, ik kon wel naar het conservatorium vond mijn lerares. Tja, en als je dan altijd gedacht had arts te worden, is dat wel een ommezwaai. Ik bedacht dat ik met de combinatie van solozang op het conservatorium in Den Haag en een studie Muziekwetenschap aan de universiteit in Utrecht meerdere aspecten van de muziek zou bestuderen en dat ik goed beslagen de muziekwereld zou kunnen betreden.
Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze: Ik kon mijn studie aan het conservatorium afsluiten met het diploma Uitvoerend Musicus en studeerde tevens af als Muziekwetenschapper aan de universiteit. De twee studies vulde elkaar perfect aan. Hierna had ik langere tijd (ca. 7 jaar) een aanstelling bij het Groot Omroepkoor naast een praktijk als lied- en oratoriumzanger.
En toen was daar het moment dat Walter Wolvekamp - destijds eigenaar van Wolvekamp Muziekreizen, waar ik af en toe al voor werkte als reisleider - Taco Stronks en mij kwam polsen of we er iets voor voelden zijn bedrijf over te nemen. We hoefden er niet lang over na te denken, binnen enkele weken was de deal gesloten en op 5 januari 2002 vertrok onze eerste reis.
Inmiddels voel ik me een ondernemende musicus of een musicerend ondernemer. Het podium zie ik steeds minder vanaf de uitvoerende kant, maar des te meer vanaf de consumerende kant. Daarnaast geniet ik enorm van het bedenken en opzetten van reizen en alles wat bij een eigen bedrijf hoort.
Toch zou dit werk maar half zo leuk zijn als ik niet ook zeer regelmatig (zeker zo’n 15-18 keer per jaar) met onze groepen als reisbegeleider op pad ging. Ik voel me metropoliet als ik in New York loop, vereerd als ik eerste rang in de Scala te Milaan zit, bevoorrecht als ik een groep naar Australië mag begeleiden en domweg gelukkig als ik in Duitse steden als Weimar, Leipzig, Dresden en Berlijn rondloop. Wat mijn muzieksmaak betreft ben ik een alleseter, van barok tot modern, ik sta voor alles open. Als muziekwetenschapper hield ik me voornamelijk bezig met Wagner en de 19e eeuw, maar mijn interesse gaat wel degelijk verder.
Naast het verblijf in een goed hotel, eten in goede restaurants en mooie muziek is op reis het gezelschap van het allergrootste belang. En ook daar bof ik mee, op vrijwel alle reizen zie ik bekende en nieuwe mensen met interessante verhalen en levensgeschiedenissen. Muziek is voor ieder op zo’n reis een belangrijk element in zijn of haar leven, en dat bindt natuurlijk enorm.
Ik hoop dat deze website uw interesse kan wekken voor het maken van een muziekreis met MUSICO Reizen. Ik zie u graag op één van onze reizen.
Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.
In het voorjaar van 2018 liep Remco 800 km naar Santiago om aandacht te vragen voor de spierziekte MD. Lees hier zijn verslag.
Muziek speelt al mijn hele leven lang een grote rol.
Ik groeide op in een muzikaal milieu; altijd klonk er muziek en bij ons thuis bespeelde iedereen een instrument. Vooral de muziek van Bach vond ik erg mooi en op de lagere school hield ik regelmatig spreekbeurten over klassieke muziek. Tijdens mijn middelbare schoolperiode kreeg ik ook meer interesse in de popmuziek, maar de barokmuziek bleef mij het meest fascineren. Ook tijdens mijn studie Muziekwetenschap was ik vooral gefocust op de werkgroepen rond barok en ik studeerde bijvoorbeeld een tijdje Italiaans om beter de libretti te kunnen lezen.
Na mijn studie werkte ik bij het Utrechts Barok Consort van Jos van Veldhoven en het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman. In het midden van de jaren negentig kwam ik in dienst bij het Combattimento Consort Amsterdam van Jan Willem de Vriend, eerst als bibliothecaris, later als musicologisch medewerker.
Opera leerde ik waarderen door tijdens mijn studietijd de gratis Generale Repetities te bezoeken in de Stopera. De effecten op het toneel, zoals de (echte!) regen bij de opera Cendrillon van Massenet, vond ik imponerend en zullen me altijd bij blijven. Ik werd reisleider bij Wolvekamp Operareizen en greep de mogelijkheid om - samen met Remco Roovers - dit bedrijf over te nemen en MUSICO Reizen op te richten met beide handen aan. Dit is inmiddels al weer meer dan twintig jaar geleden!
Tegenwoordig reizen Remco en ik veel minder dan voorheen. Ik geniet er echter nog steeds van om met een groep op pad te zijn en een vakantiesfeer voor de reizigers te creëren. Wat mij aanspreekt aan een operareis is dat er bijna elke avond een programma is. Het is leuk om muzikale ervaringen na afloop van een voorstelling of concert met elkaar te delen. Tot mijn favoriete bestemmingen horen zeker Berlijn en Glyndebourne. Vooral de rituelen om het operabezoek heen, zoals je speciaal ‘opdoffen’ in smoking, en de bijzonderheid van de locatie vind ik belangrijk. Daarom vind ik het ook zo leuk om naar authentieke baroktheaters als die in Drottningholm, Schwetzingen en Potsdam te gaan. Dat maakt het bijwonen van een operavoorstelling nog iets meer bijzonder, tot een speciale gelegenheid.
Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.