Vincenzo Bellini (componist)

(03 november 1801 - 23 september 1835)

Vincenzo Bellini werd in 1801 in Catania, Sicilië, geboren. Hij zou slechts 33 jaar oud worden. Niettemin liet hij een rijk oeuvre na aan Italiaanse opera's. Naast opera's schreef Bellini ook liederen en symfonische muziek, maar daarmee behaalde hij nooit het succes dat hij met zijn opera's had.

Bellini groeide op in een muzikaal gezin. Toen hij achttien was, was zijn muzikaliteit al zo ontwikkeld dat hij door de gemeente werd gesponsord om aan het conservatorium van Napels te gaan studeren. Naast klassieke scholing genoot Bellini hier ook lessen in de typische Napolitaanse liederen, waar zijn eigen latere belcanto stijl op aan zou sluiten. Al tijdens zijn studie kreeg Bellini de kans zijn eerste opera op te voeren als meest talentvolle componist aan de opleiding.

Hierna trok Bellini langs verschillende Italiaanse theaters met zijn werk, dat meestal erg succesvol bleek te zijn. Uit die eerste periode stamt onder andere de opera Il Pirata (1827). Onder de laatste vijf werken bevinden zich Bellini's meesterwerken Norma, I Puritani en La Sonnambula. Deze drie opera's worden nog regelmatig uitgevoerd; de overige opera's zijn wat bedolven geraakt onder het grote aanbod Italiaanse opera's dat na hem kwam.

Bellini stierf onverwacht op 33-jarige leeftijd in de buurt van Parijs. Hij werd begraven op de begraafplaats op Père Lachaise te Parijs. In 1876 werd zijn lichaam overgebracht naar de kathedraal in Catania.