Temistocle Solera (librettist)

(25 december 1815 - 21 april 1878)

Temistocle Solera was een kleurrijk figuur bij wie alles groter was dan het leven. Alleen al zijn fysieke gestalte was groter dan menig ander Italiaan. Verder sprong Solera van het ene uiterste in het andere. Hij kreeg een goede opleiding in Wenen maar liep weg om bij een circus te gaan werken. Later studeerde hij verder in Milaan en Pavia.

Zijn naam als librettist heeft Solera grotendeels te danken aan Verdi. In 1939 vroeg Verdi hem een tekst om te werken die Piazza voor hem had geschreven (Oberto). De samenwerking tussen Verdi en Solera zou een paar jaar duren, tot Solera plotseling naar Madrid vertrok. Hij liet Verdi met een onvoltooid libretto voor Attila achter.

Natuurlijk was Solera binnen de korste keren weer terug in Italië maar tot een nieuwe samenwerking tussen hem en Verdi kwam het niet meer. Verdi wilde niet. Hij steunde Solera wel anoniem met geldbedragen want de laatste jaren van zijn leven verkeerde Solera in behoeftige omstandigheden.

Met meer discipline was Solera één van de grootste librettisten van zijn tijd geworden. Daarvan was Verdi overtuigd. Solera had een groot gevoel voor theatrale situaties en beschikte over een vloeiende pen en een kleurrijk taalgebruik. Hij wist emoties zo in verzen te vangen dat Verdi tot grote hoogte werd gedreven. De libretti die hij na zijn samenwerking met Verdi schreef, zijn minder van kwaliteit.