Andrea Chénier (opera)

Componist: Umberto Giordano

Librettist: Luigi Illica

Première: 23-03-1896 te Milaan

Korte inhoud

Tijdens de Franse Revolutie is de dichter Andrea Chénier, aanvankelijk aanhanger van de revolutie, nu zelf tot een vervolgde geworden. De adellijke Maddalena de Coigny zoekt bij Chénier haar toevlucht. Ze worden verliefd. Maar Chénier wordt gevangen genomen en door het revolutie-tribunaal ter dood veroordeeld. Maddalena volgt haar geliefde naar de gevangenis om samen met hem te sterven.

Toelichting

Met Andrea Chénier schreef Umberto Giordano (1867-1948) zijn grootste en blijvende succes. Dit "Dramma Istorica" uit 1896 is gebaseerd op het leven van de Franse dichter André Chénier. Deze dichter wordt tijdens de nadagen van de Franse Revolutie verliefd op een dochter van een rijke gravin. Uit jaloezie geeft een bediende van de gravin Chénier aan en de guillotine volgt. Giordano baseerde zich voor zijn opera op een tekst van Luigi Illica (1857-1919). Deze geniet vooral bekendheid als de librettist van Madame Butterfly van Puccini.
Giordano's vader was een chemicus die hoopte dat zijn zoon schermkampioen zou worden, maar Giordano had muzikale aspiraties. In 1882 ging hij naar het conservatorium van Napels, waar hij 7 jaar studeerde bij o.a. P. Serrao. In deze tijd componeerde hij zijn eerste opera Marina voor een wedstrijd gesponsord door de uitgever Edoardo Sonzogno. Hij werd zesde maar dit was genoeg om de aandacht van Sonzogno te trekken, die hem een opdracht gaf voor zijn volgende werk Mala Vita (het ellendige leven), dat in 1892 in Rome in première ging. Vanwege de onverbiddelijke schildering van het ellendige bestaan van een Napolitaanse prostituee werd het werk door het Italiaanse publiek als vrij schandelijk beschouwd, maar was populair in Oostenrijk en Duitsland. In 1894 begon hij aan zijn best bekende opera Andrea Chénier, over de Franse Revolutie.
Dit werk, vol veristische effecten en met een grote thematische rijkdom, heeft standgehouden in het wereldrepertoire. Daarna heeft Giordano nooit meer dezelfde hoogte bereikt.