Anna Bolena (opera)

Componist: Gaetano Donizetti

Librettist: Felice Romani

Première: 26-12-1830 te Milaan

Korte inhoud

Enrico (Hendrik VIII) wil Anna Bolena kwijt opdat zijn nieuwe geliefde, Giovanna (Jany Seymour), koningin kan worden. Hij haalt de verbannen Lord Percy terug. Lord Percy heeft indertijd een relatie met Anna Bolena gehad. Enrico wil nu aantonen dat Anna Bolena hem ontrouw is geweest. Percy dringt aan op een ontmoeting met Anna Bolena en dreigt zich van kant te maken als Anna Bolena niet op zijn verzoek ingaat.
Ook Anna's musicus, Smeaton die verliefd is op haar, helpt Enrico onbewust. Giovanna probeert voortdurend een goed woordje voor Anna te doen bij de koning, maar het mag niet meer baten.

Toelichting

Anna Bolena (Milaan, 1830) was de doorbraak van Donizetti en ook de eerste opera in zijn gerijpte stijl: niet langer (zoals bij Rossini) ironie en geestigheid maar romantische passie en pijn. Anna Bolena kan men typeren als de eerste belangrijke romantische Italiaanse opera. Donizetti gebruikte het libretto van Felice Romani, die zich baseerde op het leven van Anna Boleyn, de vrouw van Hendrik VIII. Zij werd in 1536 onthoofd na verdenkingen van ontrouw maar vooral ook omdat Hendrik VIII een nieuw leven wilde starten met zijn maîtresse Jane Seymour, in de hoop dat deze vrouw hem wél een zoon zou kunnen schenken.
Bij de première was er een topcast van zangers met Giuditti Pasta als sopraan.

Rollen in dit werk
  • Anna Bolena - koningin (sopraan)
  • Enrico - koning (bas)
  • Giovanna - vertrouwelingen van Anna Bolena (mezzosopraan)
  • Lord Rochefort - broer van Anna Bolena (bas)
  • Lord Riccardo Percy - vroegere geliefde van Anna Bolena (tenor)
  • Smeton - page (countertenor)
  • Sir Hervey - officier van de koning (tenor)