Dinorah (opera)

Componist: Giacomo Meyerbeer

Librettist: Paul Jules Barbier
Michel Carré

Première: 04-04-1859 te Parijs

Korte inhoud

Dinorah is een Bretons boerenmeisje dat op het punt stond te trouwen met haar grote liefde, de geitenherder Hoël. Alleen, Hoël verdween spoorloos toen er een hevige storm opstak tijdens hun huwelijk. In werkelijkheid is Hoël op zoek naar een schat, die hij wel zal vinden maar waarover hij vooralsnog niets mag zeggen. Dinorah is gek geworden van verdriet.
Als Hoël een jaar later terugkeert, weet hij waar de schat ligt. Maar hij weet ook dat wie hem als eerste aanraakt, zal sterven. Hoe dit probleem op te lossen?

Toelichting

Dinorah ou Le pardon de Ploërmel zoals de volledige titel luidt, is een 1859 Franse opéra comique in drie bedrijven op een libretto van Jules Barbier en Michel Carré. Het verhaal speelt zich af in de buurt van het landelijke stadje Ploërmel en is gebaseerd op Bretonse verhalen.
De opera was lange tijd alleen bekend om de waanzinsaria die Dinorah zingt, als zij danst met haar eigen schaduw 'Ombre légère'. In vergelijking met bijvoorbeeld Le prophète en Les Huguenots is deze opera veel lichter van toon, korter en minder groots opgezet. De opera was dan ook niet geschreven voor de enorme Opéra de Paris maar voor het veel intiemere Opéra-Comique.

Rollen in dit werk
  • Dinorah - een boerenmeisje (sopraan)
  • Hoël - een schapenherder en verloofde van Dinorah (bariton)
  • Corentin - een muzikant (tenor)
  • Een jager (bas)
  • Een oogster (tenor)