Giulio Cesare in Egitto (opera)

Componist: Georg Friedrich Händel

Librettist: Nicola Francesco Haym

Première: 20-02-1724 te Londen

Korte inhoud

Cesare achtervolgt zijn vijand Pompeo naar Egypte. Pompeo's vrouw Cornelia smeekt Cesare haar man te sparen. Hij staat op het punt haar smeekbede in te willigen, wanneer de Egyptenaren onder leiding van hun jongenskoning Tolomeo hem het hoofd van Pompeo brengen. Cornelia en Pompeo's zoon Sesto zweren zijn dood te wreken.

Tolomeo's zus Cleopatra wil haar broer afzetten om de enige heerser van Egypte te worden. Ze sluit zich aan bij Cornelia en Sesto in hun wraakplannen en smeekt Cesare haar te helpen. Na haar toenaderingspogingen wordt Cesare verliefd op Cleopatra. Haar broer probeert Cesare te vermoorden, maar hij ontsnapt.

Cleopatra hoort dat Cesare tijdens zijn vlucht is verdronken. Ze wordt gevangen genomen door haar broer. Cesare, die aan de verdrinkingsdood is ontsnapt, komt zijn geliefde bevrijden. Tolomeo wordt gedood door Sesto, omdat hij zich aan Cornelia opdrong tegen haar wil. Cesare maakt Cleopatra koningin van Egypte en keert terug naar Rome.

Toelichting

Liefde en haat, rouw en triomf kentekenen de muzikale nummers van Händels Italiaanse opera seria, die zich afspeelt tegen de historische achtergrond van de botsing tussen de Romeinse en Egyptische macht en cultuur. Met emotioneel geladen en virtuoze muziek wist de componist de mogelijkheden voor liefdesconflicten en hoofse intriges ten volle te benutten. Het resultaat is een van Händels meest geslaagde theaterwerken, waarvan enkele scènes onmiskenbaar met een ironische knipoog geschreven zijn.

Sarah Connolly in 'Va tacito' uit Handels Giulio Cesare in Egitto (Glyndebourne 2018)

Meer videos:
Rollen in dit werk
  • Giulio Cesare (countertenor)
  • Cleopatra (sopraan)
  • Tolomeo - broer van Cleopatra (countertenor)
  • Cornelia - weduwe van Pompeo (alt)
  • Sesto - zoon van Cornelia (sopraan)
  • Achilla - generaal van Tolomeo (bas)
  • Nireno - bediende van Cleopatra en Tolomeo (countertenor)
  • Curio - magistraat van Cesare (bas)