Ottone (opera)

Componist: Georg Friedrich Händel

Librettist: Nicola Francesco Haym

Première: 12-01-1723 te Londen

Korte inhoud

Ottone, de koning van Duitsland, is op weg naar Rome, voor zijn huwelijk met Teofane. Helaas loopt hij vertraging op door een akkefietje met piraat Emireno. Gismonda en haar zoon Adelberto maken dankbaar gebruik van deze vertraging. In de wetenschap dat Teofane haar toekomstige echtgenoot nog nooit heeft gezien, doet Adelberto zich voor als Ottone.

Als Ottone uiteindelijk ook in Rome aankomt, samen met de gevangen genomen piraat Eminero, hoort hij van zijn nichtje Matilda - die overigens verloofd is met Adelberto - over het bedrog van Adelberto. Ottone laat er geen gras over groeien, en neemt Adelberto onmiddellijk gevangen.

Een verkeerd begrepen gesprek tussen Ottone en Matilda maakt dat Teofane helemaal niet meer met Ottone wil trouwen. Gismonda en Matilda helpen Adelberto en Emireno te ontsnappen. Pas later komen de mannen erachter dat Teofane is meegevlucht. Emireno is oprecht blij als hij van Teofane hoort dat de overweldiger van haar broer van de troon van het Oostenlijk Keizerrijk afgezet is. Emireno keert terug naar Ottone, met Adelberto als gevangene. Dan maakt hij zich bekend als Basil, de broer van Teofane. Ottone is blij dat hij verenigd is met Teofane en spaart op haar verzoek Adelberto. Eind goed, al goed.

Toelichting

Ottone was in 1723 de eerste nieuwe opera van het vierde seizoen van de Academy of Music in Londen. Tot 1733 herschreef Händel de opera verschillende malen, ook voor opvoeringen buiten Londen. Daarna volgde er een radiostilte tot in de 20ste eeuw.

Het libretto is gebaseerd op de historische gebeurtenissen rond Otto II, koning van Duitsland, en zijn huwelijk in 972 met Theophane, een Byzantijnse prinses. Librettist Nicola Franceso Haym maakte hiervoor dankbaar gebruik van Lotti's Teofane van librettist Pallavicino.

Lotti op zijn beurt had Teofane geschreven voor het huwelijk tussen de prins van Saksen en de aartshertogin van Oostenrijk in 1719 in Dresden. Men gaat ervan uit dat Händel opvoeringen van Teofane heeft gezien.

Rollen in dit werk
  • Teofane - Byzantijnse prinses (sopraan)
  • Ottone - koning van Duitsland (alt)
  • Emireno - piraat (bas)
  • Gismonda (sopraan)
  • Adelberto - zoon van Gismonda (alt)
  • Matilda - nichtje van Ottone (alt)