Rodelinda, regina de' Longobardi (opera)

Componist: Georg Friedrich Händel

Librettist: Nicola Francesco Haym

Première: 13-02-1725 te Londen

Korte inhoud

Grimoaldo heeft Lombardije veroverd en vraagt koningin Rodelinda ten huwelijk. Rodelinda weigert in te gaan op zijn avances, ze wil haar man Bertarido trouw blijven.
Onderwijl aast Garibaldo, de luitenant van Grimoaldo, op de troon van Lombardije. Hij dwingt Rodelinda bovendien te trouwen met Grimoaldo omdat anders haar zoontje wordt gedood. Bertarido, die de strijd echter heeft overleefd maar dit geheim wil houden, ervaart dit aangekondigde huwelijk van Rodelinda als verraad.
Rodelinda bluft tegen Grimoaldo dat ze met hem zal trouwen op één voorwaarde: hij moet haar zoontje doden, zodat ze nooit echt van hem zal kunnen houden. Grimoaldo raakt hierdoor verward, Garibaldo zegt dat hij in moet gaan op de eis van Rodelinda.
Dan leert Bertarido de ware aard reden van het aangekondigde huwelijk kennen en weet hij bovendien een aanslag op Grimoaldo te voorkomen. Eind goed, alles goed.

Toelichting

Händel vestigde zich na een korte tijd in Italië te hebben vertoefd, in Londen. In 1711 bracht hij hier de Italiaanse opera met zijn Rinaldo. Dat was een ongekend succes, Händel bracht een ware manie voor de Italiaanse opera seria in Londen teweeg.
Vanaf de jaren 1719 was Händel niet alleen als componist actief. Als muziekdirecteur van de Royal Academy of Music was hij ook verantwoordelijk voor het inhuren van de musici en zangers van de opera, een niet onbelangrijke taak omdat de solao-aria's in de opera seria vroegen om zeer virtuoze zangers.
In de jaren 1724-1725 schreef Händel maar liefst drie grote opera's (naast Rodelinda ook nog Giulio Cesare en Tamerlano), waarbij hij telkens de castraat Senesino en sopraan Francesca Cuzzoni aantrok voor de belangrijkste rollen.

Rollen in dit werk
  • Rodelinda - koningin van Lombardije (sopraan)
  • Bertarido - koning van Lombardije (countertenor)