Eva Bengtsson

Violist en reisleider

Ik ben geboren en opgegroeid in Zweden in een familie met veel zang en muziek. De levendige muziekcultuur in mijn geboortestad heeft mijn passie voor klassieke muziek en viool ontwikkeld. Na afronding van het gymnasium ben ik naar Nederland vertrokken voor een studie klassieke viool aan de conservatoria van Maastricht en Utrecht. Hier heb ik kennis gemaakt met musici als Viktor Liebermann, Phillipp Hirschhorn, Nilla Pierrou, Eli Goren, Keiko Wataya en Eeva Koskinen.

Kamermuziek en orkestspel hebben altijd mijn grote voorkeur gehad. Met piano- en strijkensembles heb ik masterclasses in heel Europa bezocht en nog steeds investeer ik veel tijd in kamermuziek en af en toe een CD-opname. Persoonlijk is het proces van repeteren misschien wel het meest boeiende.

In meer dan 35 jaar als orkestmusicus heb ik de meeste Nederlandse orkesten van binnenuit meegemaakt, zoals Het Radio Filharmonisch Orkest, NedPho, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Bach Ensemble en Residentie Bach Orkest, maar ook het Zwitserse Basel Sinfonietta. Sinds 1992 heb ik een vaste aanstelling bij Het Gelders Orkest, nu Phion.

Naast mijn werk als violiste ben ik ook regelmatig op pad als reisleider, binnen Europa maar ook naar steden als New York en Sint-Petersburg.

Voor mij een prachtige kans om samen mooie steden, concerten en cultuur te beleven. Ik hoop ook voor u.
Eva Bengtsson