Le Mont Saint-Michel

Le Mont Saint-Michel

Le Mont Saint-Michel, kloostergang

Le Mont Saint-Michel, kloostergang

Saint-Malo, kustlijn

Kustlijn bij Saint-Malo

Kathedraal van Dinan

Kathedraal van Dina

Dinan

Dinan

Kathedraal, Amiens

Kathedraal, Amiens

Dinard, Frankrijk
10 juli 2025 t/m 17 juli 2025
Bretagne
Muziek in Bretagne

• Concerten in Dinan, Dinard, Saint-Malo en Château de la Ballue
• Ontmoetingen met Frédérique Chauvet, artistiek leider en dirigent van Barokopera Amsterdam
• Voorstelling Mozarts Die Entführung aus dem Serail op de binnenplaats van Château de la Ballue
• Verblijf in een sfeervol hotel nabij het strand van Dinard
• Excursies naar Rouen, Honfleur en Le Mont Saint-Michel en door het land van Bretagne
Kijk hier naar de video over de reis naar Bretagne

Nog 3 plaatsen  
Basisreissom: € 3.295,00

Donderdag 10 juli rijdt u samen met uw reisleider, musicus Wouter Schmidt, via de diverse opstapplaatsen in Nederland via België naar Rouen, waar u een nacht verblijft in het centraal gelegen viersterrenhotel Hôtel Littéraire Gustave Flaubert. Na de check-in in de Normandische hoofdstad aan de Seine ligt de gezellige, historische binnenstad aan uw voeten. Ons hotel bevindt zich aan de Place du Vieux Marché, de plek waar Jeanne d'Arc in 1431 werd verbrand. Het plein is omringd door vakwerkhuizen, maar de echte blikvanger is de kerk die naar haar vernoemd is. De kerk Jean d'Arc werd gebouwd in 1979 in de vorm van een ondersteboven liggend schip. ’s Avonds dineren wij gezamenlijk in een sfeervol, historisch restaurant op het plein.

Vrijdag 11 juli maken wij na het ontbijt een ritje met de toeristentrein door Rouen. Daarna is er tijd om nog even de kathedraal te bezichtigen. Dertig keer schilderde Claude Monet de fameuze kathedraal van Rouen. Niet om de kerk op de beste manier op het doek te zetten, maar omdat de kathedraal er iedere dag weer anders uitzag. De kathedraal behoort tot de beroemdste bouwwerken van Frankrijk. Met de bouw werd gestart in de 12e eeuw. Hierna vervolgen wij onze weg richting Honfleur, niet voor niets een van dé toeristische trekpleisters van Normandië. Het is er heerlijk wandelen door de pittoreske straatjes, langs eeuwenoude huizen en rond de sfeervolle oude haven. Hier, bij de monding van de Seine, heeft het ‘mooie licht’ kunstenaars als Courbet, Monet en Boudin geïnspireerd. Ook het geboortehuis van de Franse componist Erik Satie bevindt zich in Honfleur. U kunt samen met uw reisleider een wandelingetje maken langs Le Vieux-Bassin, omringd door smalle en hoge huizen, via La Lieutenance en de Porte de Caen naar de grootste houten kerk van Frankrijk, de 15e-eeuwse Sainte-Catherine. In Honfleur heeft u voldoende vrije tijd om te wandelen en op eigen gelegenheid te lunchen. Hierna rijden we rechtstreeks door naar Dinard, de aan de ‘Smaragdkust’ gelegen badplaats met haar mooie villa’s uit de Franse Belle Epoque. De komende vijf nachten nemen wij onze intrek in het viersterren boetiekhotel Le Royal Emeraude Dinard, ideaal gesitueerd in het centrum van Dinard en dicht bij het strand. Wij dineren vanavond gezamenlijk in een restaurant nabij het hotel.

Zaterdag 12 juli verzorgt uw reisleider na het ontbijt een muziektoelichting op enkele van de komende concerten die wij gaan bijwonen. Hierna is de ochtend ter vrije besteding en kunt u op eigen gelegenheid lunchen. Rond 1850 raakten rijke families verzot op Dinard en lieten zij er dure villa’s bouwen. Tegenwoordig is ‘Dinard, l’élégante’ met haar casino, kunstgaleries en mooie hotels nog steeds een zeer populaire badplaats: zonder torenflats, maar met charmante Bretonse villa’s. De ouderwetse blauwwitte strandtentjes staan nog steeds op het belangrijkste strand van de stad. Aan het begin van de middag rijden wij naar Dinan, een ander pareltje van Bretagne. Deze pittoreske middeleeuwse stad tussen land en zee en omsingeld door bijna drie kilometer stadswallen, torent met haar kasteel uit de 14e eeuw trots boven de rivier, de Rance, uit. Samen met een gids maken de liefhebbers een wandeling. Op de Place des Cordeliers et des Merciers staan oude vakwerkhuizen dicht bij elkaar en vlakbij bevindt zich de basiliek Saint-Sauveur. In Dinan wonen wij twee concerten bij in het kader van het Festival Rencontres Internationales de Harpes Celtiques. Het middagconcert zal verzorgd worden door harpiste Claire Caillebotte, het avondconcert vindt plaats in Théâtre des Jacobins en wordt gegeven door Trio Triangle met Lauren Scott op elektronische harp. Tussendoor dineren wij gezamelijk in een gezellig restaurant met op het menu Bretonse gerechten, bereid met verse lokale producten. Na het avondconcert rijden wij weer terug naar ons hotel in Dinard.

Zondag 13 juli maken wij met onze touringcar een mooie toch langs de spectaculaire, wilde kustlijn van Bretagne. Zeventig meter boven de zee bieden de kliffen van leisteen en roze zandsteen van Cap Fréhel een van de mooiste uitzichten van Bretagne. Met helder weer kunt u genieten van het panorama dat zich uitstrekt van de Cotentin en Jersey tot aan Paimpol. Voordat wij terugrijden naar Dinard, lunchen wij gezamenlijk in een goed restaurant. Aan het eind van de middag rijden wij naar Château de la Ballue, waar vanavond in de open lucht een operavoorstelling door BarokOpera Amsterdam plaatsvindt o.l.v. de oprichtster, fluitiste en dirigente Frédérique Chauvet. Het ensemble heeft de reputatie dat zij ons laten kennismaken met populaire opera’s uit de 17e, 18e en 19e eeuw die de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan. Ditmaal is de keuze gevallen op Mozarts Die Entführung aus dem Serail uit 1782. De jeugdige Mozart en zijn tijdgenoten waren gefascineerd door het Ottomaanse rijk, maar hadden weinig echte kennis over dit cultureel zeer ontwikkelde gebied. Het gezelschap uit Nederland sloeg de handen ineen met makers met een Turkse achtergrond en liet componist en muziektheatermaker Selim Doğru nieuwe muziek maken bij de opera. Zo wordt ‘Ontvoering uit de Harem’ een dialoog tussen westerse en oosterse cultuur. Voorafgaande aan het concert kunt u genieten van de mooie tuinen van het kasteel.

Maandag 14 juli is de dag van de Parijse revolutie, de nationale feestdag van Frankrijk met een mengeling van plechtigheid (militaire parades) en feestelijkheden. De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 wordt in Frankrijk herdacht met openbare bals plaats, lichtspelen of wordt er vuurwerk afgestoken. Wij brengen vandaag een bezoek aan Saint-Malo. Ingesloten door zijn vestingmuren verbergt Saint-Malo duizend schatten. U ontdekt ze wanneer u door de onweerstaanbaar charmante steegjes wandelt. Tijdens een stadswandeling o.l.v. een Nederlandstalige gids betreden wij de poorten van de maritieme stad met een sterke onafhankelijke geest. Als republiek voor 4 jaar (1590 – 1594) bleef Saint-Malo trouw aan zijn motto: “Ni Français, ni Breton, Malouin suis” (Ik ben geen Fransman, geen Breton, ik ben een Malouin)!”. Overal is de rijke historie van de stad voelbaar, of u nu over de stadsmuren loopt, op de pier staat of op een terrasje zit (dit laatste zullen wij ook doen tijdens een koffiepauze). In Saint-Malo zullen wij ook de lunch gebruiken bij een restaurant op een bijzondere locatie. Teruggekeerd in Dinard, wonen wij ’s middags een instrumentaal concert bij door leden van AmstedamBarok o.l.v. Fréderique Chauvet. De avond is vrij te besteden. U kunt bijvoorbeeld flaneren over de boulevards en wandelpaden langs de kust en daarna op eigen gelegenheid dineren.

Dinsdag 15 juli maken we er overdag een rustige dag van. U kunt Dinard op eigen gelegenheid verder verkennen en bijvoorbeeld een bezoek aan het strand brengen of de beroemde markt bezoeken. Drie dagen per week wordt namelijk het marktplein, de Place des Halles, in Dinard omgetoverd tot een bijzonder chique openluchtwinkel. Truien van kasjmier, bijzondere sieraden, geurkaarsen en zeepjes, woondecoraties en merkkleding met veel korting vindt u hier naast de klassieke kramen met groente en fruit, vis en gegrilde haantjes. Uiteraard is er voor de liefhebbers ook de traditionele galette verkrijgbaar. Eventueel kunnen we met onze touringcar vandaag ook nog een bustochtje maken door het binnenland. Voorafgaande aan het vertrek naar het vertrek naar Saint-Malo verzorgt uw reisleider nog een muziekinleiding op het koorconcert dat vanavond op het programma staat in het kader van het Festival de Musique Sacree. Vanavond treedt The Choir of Trinity College Cambridge op in de kathedraal van Saint-Malo en brengt een avond vol Engelse koormuziek.

Woensdag 16 juli nemen we afscheid van Dinard en rijden we naar Le Mont-Saint-Michel, ook wel het Wonder van het Westen genoemd. Immers, de Mont is omgeven door een prachtige baai en het verschil tussen eb en vloed is nergens in Frankrijk groter. De Mont is ook een belangrijk en eeuwenoud bedevaartsoord. De gebouwen op de rotsige punt in het water zijn in verschillende perioden gebouwd, maar vormen toch een indrukwekkend geheel en behoren niet voor niets sinds 1979 tot het Unesco-werelderfgoed. Door de eeuwen heen zijn er allerlei architectonische juweeltjes aangelegd: de pre-romaanse kerk, de abdijkerk uit de 11e en 15e eeuw, en de romaanse en gotische kloostergebouwen. De centrale parkeerplaats bevindt zich op 2,5 kilometer, van daaraf maken wij gebruik van de pendelbussen, die ons tot op 400 meter afstand tot de toegangspoort brengen. Samen met een Nederlandstalige gids maken wij een wandeling naar ‘boven’, waar zich de beroemde Abdij bevindt en die wij zullen bezichtigen. Daarna heeft u nog vrije tijd en kunt u op eigen gelegenheid lunchen. Rond het middaguur zetten wij dan koers naar Amiens, waar wij overnachten en ’s avonds het afscheidsdiner plaatsvindt in een Picardische bistro.

Donderdag 17 juli is er na het ontbijt nog tijd om de beroemde kathedraal van Amiens met een bezoek te vereren. De kathedraal van Amiens ligt in het hart van Picardië en is een van de grootste – 145 meter lang en 70 meter breed – ‘klassieke’ gotische kerken van de 13e eeuw en vormde een inspiratiebron voor de kathedralen van de Dom van Keulen en de Sint-Janskathedraal van 's-Hertogenbosch. Opvallend is het eenvormige ontwerp met een driedelige opbouw, overdekte galerijen, een triforium en de hoge ramen. Vooral bijzonder is de mooie uitstalling van beelden op de hoofdfaçade en in het zuidelijke dwarsschip. De kathedraal herbergt nog steeds twee bronzen graven, de meeste bronzen graven zijn in de loop van de tijd verdwenen (omgesmolten voor de oorlogsindustrie). Een van die graven is van Edward de Foutilloy, de bisschop die in 1220 het startsein gaf voor deze kathedraal. Na dit bezoek rijden wij door naar Nederland.

Concert
  • zaterdag 12 juli 2025 Keltische harp
  • ()
  • Claire Caillebotte bespeelt de Keltische harp, het programma wordt later bekend gemaakt.

  • Prijs: inbegrepen
Concert
  • zaterdag 12 juli 2025 Trio Triangle en Lauren Scott
  • ()
  • Prijs: inbegrepen
Opera
  • zondag 13 juli 2025 Mozarts ontvoering uit de harem
  • ()
  • Wolfgang Amadeus Mozart Die Entführung aus dem Serail (opera)
  • Prijs: inbegrepen
Concert
  • maandag 14 juli 2025 Middagconcert
  • ()
  • Instrumentalisten van BarokOpera Amsterdam onder leiding van Frédérique geven een concert.

  • Prijs: inbegrepen
Concert
  • dinsdag 15 juli 2025 The Choir of Trinity College
  • ()
  • Op het programma staat muziek van Thomas Thallis, Orlando Gibbons, William Byrd, Hubert Parry, Herbert Howells en Judith Weir.

  • Prijs: inbegrepen
Hotels Bretagne

Hôtel Littéraire Gustave Flaubert, Rouen (10 t/m 11 juli 2025)
Het viersterren Hôtel Littéraire Gustave Flaubert is een viersterrenhotel in het historische hart van Rouen en is genoemd naar de beroemde auteur Gustave Flaubert. Het hotel beschikt over 51 kamers, elk met een uniek thema rond zijn werken, personages of persoonlijke kennissen. Gasten kunnen genieten van moderne voorzieningen, waaronder een buitenterras en een fitnessruimte. Het hotel ligt op loopafstand van de belangrijkste historische bezienswaardigheden, zoals de Place du Vieux Marché en de kathedraal van Rouen. De kamers zijn elegant met een eenvoudig inrichting en beschikken over een flatscreen-tv en een badkamer met inloopdouche. De kamers zijn ontworpen ter ontspanning, met comfortabele bedden en geluidsisolatie voor een goede nachtrust. U kunt overal in de accommodatie gratis gebruikmaken van WiFi en het hotel beschikt ook over een aantrekkelijke cocktaillounge waar u kunt ontspannen.



Hôtel Littéraire Gustave Flaubert, Rouen



Royal Emeraude Dinard - MGallery, Dinard (11 t/m 16 juli 2025)
Het volledig gerenoveerde viersterren Royal Emeraude Dinard - MGallery ligt in het centrum van Dinard, op 30 meter van het strand. Het combineert een Belle Époque-ambiance met een maritieme themazetting. De kamers zijn stijlvol ingericht en zijn uitgerust met eigen badkamers, tv met satellietverbinding en wifi-internet. Gasten worden uitgenodigd om zich te ontspannen in de gezellige setting van pianobar Le Darling. U kunt daar kiezen uit een breed aanbod aan cocktails, whisky, champagne en de exclusieve Grand Vins-wijnselectie. Het Royal Emeraude biedt ook een fitnesscentrum en een hamam om uw verblijf verder te veraangenamen.



Royal Emeraude Dinard - MGallery, Dinard



Hôtel Marotte Amiens, Amiens (16 t/m 17 juli 2025)
Het viersterren Hôtel Spa Marotte bevindt zich in het centrum van Amiens, op slechts 200 meter afstand van de kathedraal. Het hotel is gevestigd in een19e-eeuws pand en beschikt over een tearoom, een champagne- en wijnbar. In uw kamer zijn een eigen kluisje, een flatscreen TV met satellietzenders en een minibar met koffie- en theevoorzieningen aanwezig. Er is gratis WiFi beschikbaar in de hele accommodatie. Tot de spa-faciliteiten van het hotel behoren een fitnesscentrum, Turkse stoombaden, een stoomcabine en een bubbelbad.



Hôtel Spa Marotte, Amiens

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 10 juli 2025 € 3.295,00
Eenpersoonstoeslag € 700,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Keltische harp (12 juli 2025) incl.
Trio Triangle en Lauren Scott (12 juli 2025) incl.
Mozarts ontvoering uit de harem (13 juli 2025) incl.
Middagconcert (14 juli 2025) incl.
The Choir of Trinity College (15 juli 2025) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Dinard v.v.
• 1 overnachting in het 4-sterren Hôtel Littéraire Gustave Flaubert in Rouen, 5 overnachtingen in het 4-sterrenhotel Royal Emeraude Dinard, op de heenreis en 1 overnachting in het viersterren Hôtel Marotte Amiens, steeds op basis van logies en ontbijt
• 7 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Genoemde concerten op 12, 13, 14 en 15 juli 2025
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Arnhem, Driebergen-Zeist, Amsterdam, Utrecht en Breda (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

NB. Voor deze reis dient u goed ter been te zijn. Gedurende de reis wordt er soms over ongelijk en hobbelig plaveisel gewandeld en daarnaast moet er een aantal trappen worden genomen. In Dinan en op Le Mont-Saint-Michel gaat het heuvelop.

Wouter Schmidt

Komende uit ‘een muzikaal nest’ - mijn ouders waren beroepszangers en maakten tientallen jaren deel uit van het onvolprezen Groot Omroepkoor – kreeg ik muziek met de paplepel ingegoten. Bovendien was mijn vader naast zanger ook pianist en dirigent en een leerling van de beroemde pedagoog Jaap Spaanderman. Het was ook tijdens een uitje met ‘Meneer Spaanderman’ dat ik Jaap van Zweden – zijn vader was ook leerling van Spaanderman en heeft zijn zoon naar hem genoemd – leerde kennen. Bij ons in huis klonk altijd muziek en doordat mijn ouders mij veel meenamen naar repetities en concerten in onder meer Hilversum en Amsterdam, heb ik veel grote musici van nabij mee kunnen maken.

Ik heb viool gestudeerd aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam bij Leo Boelens en Jean-Jacques Kantorow en daarna altviool bij Ron Ephrat in Rotterdam. Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest (thans Phion) en als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en daarnaast veel kamermuziekconcerten – onder meer met het Amardi Pianokwintet en Klassiek Cruise Kwartet - gegeven in binnen- en buitenland. Nog steeds speel ik graag viool en altviool in mijn vrije tijd, voornamelijk in kamermuziekverband met mijn zoon Tristan en collega’s uit het orkest.
Hiernaast ben ik een seizoen werkzaam geweest als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met musici, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu goed van pas in mijn functie als reisleider bij MUSICO Reizen.

Sinds 1 november 2021 maak ik deel uit van het team van MUSICO Reizen. Voor mijn eigen label CAPRICCIO Reizen – onderdeel van MUSICO Reizen - ontwerp en leid ik jaarlijks een negental reizen naar relatief onbekende bestemmingen en festivals, waarbij ik probeer steeds een Meet & Greet met musici te regelen en tijdens de muziektoelichtingen u ook van veel muziekfragmenten en anekdotes uit de muziekpraktijk te laten (mee)genieten. Daarnaast leid ik jaarlijks nog enkele andere muziekreizen voor MUSICO Reizen. Inmiddels heb ik bijna 200 reizen geleid en geniet iedere keer weer opnieuw.

Graag vergezel ik u op uw reis door de muziek!