Herrenhausen

Herrenhausen

Hannover

Hannover

Elbphilharmonie, Hamburg

Elbphilharmonie, Hamburg

Nagano Kent (foto Claudia Hohne)

Nagano Kent

Ziehende Wolken (Caspar David Friedrich)

Ziehende Wolken (Caspar David Friedrich)

Speicherstadt, Hamburg

Speicherstadt, Hamburg

Hannover, Duitsland
28 december 2024 t/m 02 januari 2025
Hannover en Hamburg oud & nieuw
Oud & Nieuw aan de Elbe

• Silvesterkonzert in Elbphilharmonie
• Italiaanse opera bij de Oper Hannover
• Kunsthalle Hamburg: Caspar David Friedrich en de Duitse schilderkunst in de 19e eeuw

 
Basisreissom: € 1.995,00

Zaterdag 28 december reizen we per touringcar via diverse opstapplaatsen naar Hannover, waar we onze intrek nemen in het viersterrenhotel DoubleTree by Hilton Hannover. Bij de Staatsoper Hannover staat vanavond Puccini’s opera La bohème op het programma.

Zondag 29 december krijgen we een rondleiding door Hannover. Door de binnenstad van Hannover loopt een rode lijn – de Rote Faden. Als u de route volgt, passeert u de 36 belangrijkste bezienswaardigheden en attracties van Hannover. Het historische centrum van Hannover is tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet vernietigd, maar een deel van de stad is na de oorlog weer gereconstrueerd. ’s Middags bezoeken we het Sprengel Museum. Het museum beschikt over werken uit het Duitse expressionisme en de Franse moderne tijd en behoort daarmee tot de belangrijkste musea voor kunst uit de 20e en 21e eeuw. Het begon allemaal met de schenking van de chocoladefabrikant Bernhard Sprengel. In 1969 droeg hij zijn omvangrijke collectie moderne kunst over aan de stad Hannover en verleende hij financiële steun aan de bouw van het museum. Belangrijke kunstenaarsgroepen zoals Die Brücke en Der Blaue Reiter evenals kunststromingen als het cubisme en het surrealisme creëren indrukwekkende highlights. Vanavond biedt de Staatsoper Hannover Pagliacci van Leoncavallo. Deze opera is een prototype van de veristische opera uit 1892. Leoncavallo probeert in deze opera het eenvoudige, ware dagelijkse leven in muziek om te zetten. Dit in reactie op de historiserende opera’s enerzijds en Richard Wagners mythologische muziekdrama anderzijds. Het verhaal draait om de echtgenoot die zijn gefrustreerde, ontrouwe echtgenote om het leven brengt. Het werk ontleent zijn spanning vooral aan de confrontatie van het dagelijks leven met de kunstwereld van de commedia dell’arte. De haast symfonische intermezzi zorgen voor rustpunten in het geheel.

Maandag 30 december bezoeken we ’s ochtends Herrenhausen. Dit kasteel geldt als Hannovers beroemdste bezienswaardigheid: al meer dan 300 jaar behoort de Großer Garten in de Herrenhäuser Gärten tot Europa's belangrijkste baroktuinen. Aan het begin van de middag rijden we naar Hamburg. Op het programma van de Hamburgische Staatsoper staat vanavond het Singspiel Die Zauberflöte van Mozart. Die Zauberflöte, een mengeling van mysteriespel, serieuze opera en volksachtig muziektheater, gaat over twee liefdesgeschiedenissen: de idealistische en verheven relatie tussen Tamino en Pamina en de emotionele en instinctieve relatie tussen Papageno en Papagena. Al deze ingrediënten hebben sinds de première in 1791 talloze theatermakers geprikkeld en uitgedaagd om steeds weer met nieuwe interpretaties te komen. Het is immers heel goed mogelijk om Die Zauberflöte te interpreteren als initiatierite, als komedie, als alchemistische allegorie of als staalkaart van vrijmetselaarssymboliek want in dit werk van Mozart worden al deze aspecten verenigd.

Dinsdag 31 december kunt u ’s ochtends het Silvesterkonzert van het Philharmonisches Staatsorchester Hamburg onder leiding van Kent Nagano bijwonen in de beroemde nieuwe concertzaal van Hamburg, de Elbphilharmonie (ook wel liefkozend Elphi genoemd), een ontwerp van het architectenbureau Herzog & de Meuron. ’s Middags krijgen we een rondleiding door Hamburg. Midden 12e eeuw besloot graaf van Holstein een nieuwe handelsstad te stichten naar voorbeeld van het al florerende Lübeck. Door de gunstige ligging gingen de zaken zo goed dat Hamburg midden 16e eeuw Lübeck voorbij streefde. Tal van componisten hebben er hun muzikale sporen achtergelaten: Telemann, Carl Philipp Emanuel Bach, Mendelssohn, Brahms, Mahler, om enkele grote namen te noemen. Hamburg ligt aan de rivier de Elbe en is een belangrijke havenstad. Het traditionele bouwmateriaal bleef tot in de 20e eeuw baksteen, waardoor Hamburg zowel de stad van de baksteengotiek als de stad van het baksteenexpressionisme is.

Woensdag 1 januari bezoeken we onder leiding van een plaatselijke gids de Kunsthalle Hamburg. De Hamburger Kunsthalle opende zijn deuren in 1869 en herbergt een prachtige collectie schilderijen uit de 14e tot en met de 19e eeuw. De nadruk ligt op de 19e-eeuwse Duitse romantiek met als hoogtepunt een aantal werken van Caspar David Friedrich. In de Laeiszhalle, de tweede concertzaal van Hamburg, luiden de Symphoniker Hamburg en het Carl-Philipp-Emanuel-Bach-Chor Hamburg het nieuwe jaar in met Beethovens Negende Symfonie.

Donderdag 2 januari vertrekken we ‘s ochtends na het ontbijt terug naar Nederland.

Opera
 • zaterdag 28 december 2024 La bohème
 • Staatsoper Hannover (Hannover)
 • Giacomo Puccini La bohème (opera)
 • Prijs: € 69,00
Opera
 • zondag 29 december 2024 Pagliacci
 • Staatsoper Hannover (Hannover)
 • Ruggero Leoncavallo Pagliacci (opera)
 • Prijs: € 54,00
Opera
 • maandag 30 december 2024 Die Zauberflöte
 • Hamburgische Staatsoper (Hamburg)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Die Zauberflöte (opera)
 • Prijs: € 113,00
Concert
 • dinsdag 31 december 2024 Elbphilharmonie Silvesterkonzert
 • Elbphilharmonie (Hamburg)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Kent Nagano
  • orkest Philharmonisches Staatsorchester Hamburg
 • Prijs: € 98,00
Concert
 • woensdag 01 januari 2025 Beethoven IX
 • Laeiszhalle Hamburg (Hamburg)
 • Ludwig van Beethoven Symfonie nr 9 in d, op. 125 (symfonie)
 • Prijs: € 77,00
Hotels Hannover en Hamburg 2024

28 t/m 30 december 2024: Double Tree by Hilton Hannover Schweizer Hof

Double Tree by Hilton Hannover Schweizer HofHet viersterren DoubleTree by Hilton Hannover Schweizerhof ligt op slechts 400 meter van het centraal station van Hannover. Deze accommodatie heeft een bekroond restaurant en alle stijlvolle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv en faciliteiten voor het bereiden van warme drankjes.

Het DoubleTree by Hilton Hannover Schweizerhof biedt elegante kamers met airconditioning. Het DoubleTree Restaurant "Albertz" serveert internationale specialiteiten. In de zomermaanden is het heerlijke terras een perfecte plek om te dineren. Verder bentu welkom in de lobbybar voor tal van drankjes en hapjes.

U kunt ook gebruikmaken van een sauna en een fitnessruimte.


30 december 2024 t/m 2 januari 2025: Crowne Plaza Hamburg - City Alster

Crowne Plaza Hamburg - City Alster, HamburgHet vierrren Crowne Plaza Hamburg - City Alster ligt in de populaire wijk St. Georg/Hohenfelde in Hamburg, op slechts 200 meter van het Alstermeer. Het biedt gratis WiFi in het hele pand. Het Crowne Plaza Hamburg-City Alster biedt rookvrije accommodatie en de kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv en airconditioning.

Het restaurant en de bar van het Plaza Workspace bieden een ruime keuze aan internationale en lokale gerechten.

Basisreissom per persoon met vertrek op zaterdag 28 december 2024 € 1.995,00
Eenpersoonstoeslag € 250,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
La bohème (28 december 2024) € 69,00
Pagliacci (29 december 2024) € 54,00
Die Zauberflöte (30 december 2024) € 113,00
Elbphilharmonie Silvesterkonzert (31 december 2024) € 98,00
Beethoven IX (01 januari 2025) € 77,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Hamburg v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen in het 4-sterrenhotel DoubleTree by Hilton Hannover en 3 overnachtingen in het 4-sterrenhotel Crowne Plaza Hamburg - City Alster op basis van logies en ontbijt
• 5 diners of lunches in goede restaurants inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Hengelo (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Harry-Imre Dijkstra

U had als medereiziger verzeild kunnen raken in een bus met een kelenschrapend gezelschap dat hard studeert op een Mozart-canon, of in een treincoupé waar een selecte groep zich gewillig onderwerpt aan een chocoladeproeverij. De zinnen prikkelen met meer dan alleen de concerten, voorstellingen en bezienswaardigheden die al gepland waren: het is wel een van mijn geliefde bezigheden tijdens een reis.

Terwijl ik zelf als kamermusicus regelmatig op het podium te vinden ben is mijn rol als uw begeleider bescheidener, maar het doel hetzelfde: de muziek tot leven brengen. Dan gaat het natuurlijk om meer dan een uitlegje bij een voorstelling; gedurende een reis een met leuke en minder vrolijke verhalen gelardeerd ruimer klankbeeld oproepen en vooral duidelijk maken hoe, behalve hopelijk geïnspireerd, ook ambachtelijk en aards de kunst en de kunstenaar kunnen zijn, daarbij puttend uit wat er in de afgelopen eeuwen zoal is opgetekend in de literatuur en uit mijn eigen belevenissen als muziekspeler en in andere huidige en vroegere activiteiten als radioprogrammeur en -presentator, recensent, componist, arrangeur, concert-organisator, bladomslaander, dirigent, docent, interviewer, acteur, kleuter-muziekcursusleider, stadsgids, reisleider - ja, dat was het wel ongeveer, geloof ik.

Hoewel ik tijdens mijn jeugd door mijn vader behoorlijk met nostalgie ben geïnfecteerd - ik ken bijvoorbeeld heel goed de populaire muziek waar U én uw ouders vroeger stiekem naar luisterden of op dansten! (en laat ik het niet hebben over mijn collectie 78- en andere toerenplaten) - hebben die jeugd én mijn muziekstudie in Nederland en Rusland me muzikaal omnivoor gemaakt en geleerd niet te oordelen naar genre maar naar kwaliteit.En het wonderlijke is dan, dat er behalve in al die kunstige muziek voor mij zoveel kwaliteit schuilt in de symfonieën van omgevingsgeluiden die ik op diverse plaatsen in de wereld heb kunnen beluisteren en die deze daarmee extra dierbaar maken: de licht met meeuwen bevolkte zeewind en het bijna ongemerkt sissen van kebab op een klein rooster van een straatverkoper als achtergrond bij een nachtelijk gesprek op met een boekverkoper op een plein in Istanbul; of het aanzwellen van met schippersklavier-klanken vermengd geroezemoes bij het naderen van een wijnkelder of middeleeuwse bierbrouwerij annex -café in Praag, de stad waar ik regelmatig verblijf - plots meer geluid omdat de licht krakende deur van het etablissement wat bruusk door een vertrekkende bezoeker opengetrokken wordt.

Maar... als U het toch liever over de overeenkomst tussen Beethoven en Boogie-Woogie wilt hebben, ben ik graag van de partij!

Lees ook het interview met Harry-Imre Dijkstra.