Opéra de Wallonie, Luik

Opéra de Wallonie, Luik

Musée de la Boverie, Luik

Musée de la Boverie, Luik

Keizerlijke kapel, Aken

Keizerlijke kapel, Aken

Dom van Aken

Dom van Aken

Bonnefantenmuseum, Maastricht

Bonnefantenmuseum, Maastricht

Luik, België
30 december 2024 t/m 02 januari 2025
Luik oud & nieuw
Oud & Nieuw aan de Maas

• Offenbach op oudejaarsavond in de Opéra van Luik
• ‘Pross Nöijohr!’ op Nieuwjaarsdag in Aachen
• Oude en nieuwe architectuur net over de grens
• Museum voor Schone Kunsten in Musée La Boverie

 
Basisreissom: € 1.195,00

Maandag 30 december rijden wij vanaf diverse opstapplaatsen in Nederland naar Luik. ’s Middags bezoeken we het futuristisch ogend treinstation Liège-Guillemins bezoeken. Met dit station beschikt Luik vandaag de dag over een pronkstuk van eigentijdse architectuur, een juweel van Belgische blauwsteen, wit beton, glas en staal, een station met zuivere en luchtige vormen, wit en transparant. Een station dat uitnodigt tot reizen en tot ontmoetingen, baken van de economische heropleving van de Luikse regio. Opvallend aan het station is de tweezijdige openheid van de overkapping boven de sporen. Daardoor zijn beide stadsdelen zichtbaar en benadrukt architect Calatrava dat een stad een punt van verbinding hoort te zijn. Dankzij de panoramische liften kan men goed over de stad Luik uitkijken.

Dinsdag 31 december maken we een rondgang door Luik. Na de lunch bezoeken we Musée La Boverie, dat onderdak biedt aan het Museum voor Schone Kunsten van Luik en in 1905 gebouwd voor de Wereldtentoonstelling. ’s Avonds kunt u in de Opéra Royal de Wallonie met een opvoering van de ‘opéra bouffe’ La Périchole van Offenbach het oude jaar uitluiden. Het libretto is van Henri Meilhac en Ludovic Halévy is gebaseerd op het toneelstuk Le carrosse du Saint-Sacrement van Prosper Mérimée, dat op zijn beurt was gebaseerd op de historische persoon van La Perricholi (artiestennaam van Maria Micaela Villegas Hurtado). Zij groeide rond 1770 uit tot een nu legendarische grootheid in de wereld van het Peruviaanse amusement. Historisch is eveneens haar verhouding met de Spaanse onderkoning Manuel de Amat y Junyent die zij inspireerde tot diverse projecten waaronder enkele nog altijd bestaande gebouwen in de hoofdstad Lima. Hun zoon Manuel de Amat y Villegas zou op 28 juli 1821 optreden als een van de ondertekenaars van de Peruviaanse onafhankelijkheid.

Woensdag 1 januari bezoeken we aan Aken, ofwel Aachen zoals de Duitseqrs hun stad noemen. Aix-la-Chapelle zeggen de Waalse buren. Aken is de meest westelijke grote stad van Duitsland en ligt direct in het grensgebied met Nederland en België. De Dom, het historische stadhuis of de Elisenbrunnen die dateren uit het classicisme – dat zijn slechts drie van de meest bekende bezienswaardigheden van Aken! Aan het einde van de middag kunt u in Aken het Nieuwjaarsconcert ‘Pross Nöijohr! – Frohes neues Jahr’ bijwonen. Het Sinfonieorchester Aachen, het Opernchor Aachen en Sinfonischer Chor Aachen staan onder leiding van Christopher Ward, met als solisten sopraan Larisa Akbari, tenor Sung min Song en bariton Ronan Collett.

Donderdag 2 januari rijden we naar Maastricht, voor een bezoek aan het Bonnefantenmuseum, een verrassende verzameling van oude meesters en moderne kunst. Oude meesters vinden samen met moderne en hedendaagse kunst hun plek in het iconische, door Aldo Rossi ontworpen gebouw. In de loop van de middag rijden we terug naar de uitstapplaatsen.

Opera
  • dinsdag 31 december 2024 La Périchole
  • Opéra Royal de Wallonie (Luik)
  • Jacques Offenbach La Périchole (opera)
  • Prijs: € 110,00
Concert
  • woensdag 01 januari 2025 Neujahrsconcert 'Pross Nöijohr! – Frohes neues Jahr'
  • Eurogress (Aken)
  • Ludwig van Beethoven Symfonie nr 9 in d, op. 125 (symfonie)
  • Prijs: € 49,00
Radisson Hotel Liege City Centre

Radisson Liège City Centre, LuikHet viersterren Radisson Hotel Liege City Centre ligt in het centrum van Luik, en biedt conciërgediensten, anti-allergene kamers, een gemeenschappelijke lounge, gratis WiFi in alle ruimtes en een terras. Er is roomservice en een 24-uursreceptie. Gasten kunnen gebruikmaken van een bar.

Alle kamers van het hotel zijn voorzien van airconditioning, een zithoek, een flatscreen-tv met satellietzenders, een kluisje en een eigen badkamer met een douche, gratis toiletartikelen en een haardroger. De kamers zijn uitgerust met een koffiezetapparaat. Sommige kamers hebben een balkon en andere bieden uitzicht op de stad. Alle kamers van het Radisson Hotel Liege City Centre zijn voorzien van beddengoed en handdoeken.

De accommodatie verzorgt dagelijks een ontbijtbuffet, een continentaal of vegetarisch ontbijt.

Basisreissom per persoon met vertrek op maandag 30 december 2024 € 1.195,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Korting Museumjaarkaart € -17,50
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
La Périchole (31 december 2024) € 110,00
Neujahrsconcert 'Pross Nöijohr! – Frohes neues Jahr' (01 januari 2025) € 49,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Luik v.v. en transfers ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in 4-sterrenhotel Radisson Liège
• 3 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstelling en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Bart de Graaf

Een jaar verplicht pianoles toen ik zes jaar oud was, daarmee is begonnen waar nu mijn hele leven om draait: muziek. Na dat jaar mocht ik kiezen of ik door wilde gaan. Inmiddels speel ik ruim dertig jaar en dat magische instrument met 88 toetsen heeft nog altijd dezelfde aantrekkingskracht op mij als toen ik zes was. Als ik een piano zie, moet ik er gewoon even op spelen. Na de middelbare school besloot ik de sprong te wagen en naar het conservatorium te gaan. Aan het Brabants Conservatorium in Tilburg ging er een wereld voor mij open. Ik maakte veel uren achter de piano en vond ook de muziektheorie en muziekgeschiedenis heel interessant. In welke context is een stuk geschreven? Hoe kun je het interpreteren? Hoe is het opgebouwd? Naast mijn conservatoriumstudie ging ik Muziekwetenschap studeren aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam om mij verder in dat soort vragen te verdiepen. Inmiddels ben ik ook afgestudeerd als muziektheoreticus aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en geef ik les aan het Conservatorium van Amsterdam.

En toen was er ineens ook een andere passie: reizen. Vier dagen na mijn afstuderen was ik al in Ecuador en pas drie maanden later zou ik terugkeren. Na een stoomcursus Spaans in Quito ben ik verder Zuid-Amerika in getrokken en ik was vanaf het eerste moment gegrepen door het reizen. Al voordat ik terugkwam, was de volgende reis van drie maanden geboekt en sindsdien heb ik ieder jaar een verre reis gemaakt. Eén van de hoogtepunten was de Transmongolië Express van Moskou naar Peking met aansluitend een reis door Tibet en de Nepalese Himalaya, waar ik een onvergetelijke trektocht door het Annapurnagebergte heb gemaakt. Het zelf organiseren van al deze reizen, het zien van prachtige landschappen, het ontmoeten van mensen die overal vandaan komen… reizen is net als muziek: je bent er nooit klaar mee.

Door het jaar heen werk ik, behalve als docent, als radiopresentator en muziekprogrammeur en geef ik wekelijks concertinleidingen in de meeste grote zalen van Nederland. Het gaat daarbij vrijwel altijd om symfonisch repertoire en soloconcerten. Dat ik nu via MUSICO Reizen ook de opera goed leer kennen, vind ik geweldig. Wat dat betreft is er weinig veranderd sinds mijn zesde: mijn enthousiasme voor alles wat met muziek te maken heeft is onverminderd groot. En bij MUSICO kan ik het nog combineren met reizen ook. Ik kijk ernaar uit deze passies met u te delen!