Tobermory, Mull

Tobermory, Mull

Fingal's Cave, Staffa

Fingal's Cave, Staffa

Doric Quartet

Doric Quartet

Schets van Dunollie Castle, Mendelssohn, 1829

Schets van Dunollie Castle, Mendelssohn, 1829

Duart Castle

Duart Castle

Glencoe

Glencoe

Mull, Schotland
05 september 2024 t/m 14 september 2024
Mull
Mendelssohn achterna naar Schotland

• Mendelssohn achterna naar Mull
• Doric Quartet: artistieke leiders Festival Mendelssohn on Mull
• Bezoek aan Glasgow
• Excursie naar natuurwonder op Staffa (Fingals Cave)
• Kijk hier naar de film over de reis naar Schotland

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 3.995,00

Donderdag 5 september reizen we per touringcar vanaf de diverse opstapplaatsen eerst naar Concertzaal ’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord. Hier heet uw reisleider Wouter Schmidt u welkom en staat er een eenvoudige lunch voor u klaar. Tijdens een korte presentatie – die wordt afgewisseld met een muzikaal optreden door pianist Frank van der Laar en celliste Anastasia Feruleva  – neemt Wouter u mee door het leven van Mendelssohn in het algemeen en de reis van de componist naar Schotland in het bijzonder. Hierna rijden wij door naar IJmuiden voor de inscheping aan boord van Princess Seaways. De Princess Seaways gooit om 17:00 uur de trossen los en zet dan koers naar Noord-Engeland. 's Avonds dineren we gezamenlijk aan boord in het restaurant; voor u is een cabine met zeezicht gereserveerd.

Vrijdag 6 september vindt na het ontbijt aan boord de ontscheping plaats in Newcastle en rijden we naar Glasgow, waar wij twee nachten zullen verblijven in het viersterrenhotel Radisson Blu Hotel Glasgow. Als de meest dichtbevolkte stad in Schotland is Glasgow een bruisend multicultureel middelpunt. Glasgow was in 1990 de culturele hoofdstad van Europa en dit heeft de stadsvernieuwing ondersteund om het imago van de stad te helpen veranderen.
Tegenwoordig staat Glasgow bekend om zijn prachtige voorbeelden van Victoriaanse en Art Nouveau-architectuur en het is nu een nationale culturele hub, waar de Schotse Opera, het Schotse Ballet en het National Theater of Scotland te vinden zijn, evenals beroemde musea en een bloeiende muziekscene. De stad is ideaal gelegen aan de pittoreske rivier de Clyde, met een havengebied in de West-Lowlands, een prachtig natuurgebied met hectares aan bossen en natuur dat bekend staat als het agriculturele hart van Schotland. Wij dineren vanavond gezamenlijk in het restaurant van het hotel.

Zaterdag 7 september maken we 's ochtends kennis met Glasgow. Na de gezamenlijke lunch in een sfeervol restaurant is de verdere middag is ter vrije besteding. Uw reisleider geeft u graag tips. Bezoek bijvoorbeeld de Glasgow School of Art, ontworpen door de kunstenaar Charles Rennie Mackintosh (1868-1928). Mackintosh was een belangrijke vertegenwoordiger van de Arts-and-craftsbeweging, een kunststroming uit de laatste helft van 19e eeuw in Engeland die ontstond als reactie op de industrialisatie en de daarbij horende massaproductie en als doel had kunst en ambachtswerk met elkaar te verbinden. Stilistische, lineaire vormen, geïnspireerd op de natuur waren kenmerkend voor deze stroming of beweging. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit de Arts-and-craftsbeweging de kunststijlen Jugendstil en Art Nouveau zijn ontstaan. Mackintosh richtte samen met drie andere kunstenaars de kunstenaarsgroep The Four op en ontwierp gebouwen, maar ook meubels en toegepaste kunst. In Glasgow bevinden zich prachtige architectonische objecten die van top tot teen door Mackintosh zijn ontworpen. De beroemde stilistische roos in combinatie met het heldere, verticale lijnenspel is onlosmakelijk met Mackintosh verbonden. Indien het aanbod daar aanleiding toe geeft - het programma is op dit moment nog niet bekend - bieden wij u de mogelijkheid om ’s avonds een concert, opera- of balletvoorstelling bij te wonen in Glasgow.

Zondag 8 september gaat het richting Highlands. Al gauw doemen in de verte de eerste bergen en Lochs voor u op en via een prachtige route gaat het langs Loch Long, Arrochar en ‘Rest and be beautiful’ naar het idyllisch, aan de oevers van Loch Fyne gelegen dorpje, Inveraray. Hier kunt u even rondwandelen en op eigen gelegenheid lunchen. Hierna gaat de weg door ruige en groen berglandschap naar Oban, dat ‘kleine baai’, betekent. Het levendige stadje staat ook wel bekend als de Toegangspoort naar de Hebriden. Hier vertrekken diverse veerboten, zo ook de onze. De overtocht naar Craignure op het eiland Mull duurt ongeveer een uur. Na aankomst op Mull is het dan nog ca. 45 minuten rijden naar het Western Isles Hotel, waar we de komende vier nachten zullen verblijven. Het eenvoudige, maar sfeervolle en geriefelijke hotel ligt in het gezellig, kleurrijke dorpje Tobermory en heeft een geweldig uitzicht over de haven, de zee, de Sound of Mull (de smalle zeestraat tussen Mull en het vasteland van Schotland) en de verderop gelegen bergen van Morvern. ‘s Avonds vindt in de Parish Church het openingsconcert van het Mendelssohn Festival plaats.

Maandag 9 september verzorgt Wouter na het ontbijt een muziektoelichting op een aantal van de composities die u de komende dagen gaat beluisteren. Hierna wonen we een deel van een repetitie/masterclass bij in Aros Hall in Tobermory, waarbij de leden van het Doric Quartet samenspelen met jonge, talentvolle muziekstudenten. De rest van de middag is ter vrije besteding; u kunt op eigen gelegenheid lunchen en een wandelingetje door Tobermory maken. Oorspronkelijk is Tobermory een vissersdorp, maar nu vooral beroemd vanwege de gelijknamige, befaamde whisky. De vrolijk gekleurde, aan de waterkant gelegen huizen geven het dorp een enorme charme en Tobermory beschikt over een aantal aantrekkelijke winkeltjes en bedrijfjes, waaronder een chocolaterie, bakkerij, kaarsenmaker, zilversmid, kunstgalerie en een pottenbakker. Tobermory is ook bekend vanwege haar kunstcentra, een klein theatergezelschap en enkele goede pubs en eetgelegenheden. De liefhebbers kunnen ’s middags de wereldberoemde Tobermory-distilleerderij bezoeken, waar u ook enkele soorten echte Schotse whisky kunt proeven. Na een vroeg diner in ons hotel wonen we 's avonds in het prachtig gelegen gehucht Dervaig het tweede concert bij van uw reis.

Dinsdag 10 september staan er twee concerten op het programma: een middagconcert in Tobermory en een avondconcert in Craignure. Na het ontbijt neemt Wouter de composities met u door die tijdens de komende concerten op het programma staan en de verdere ochtend is ter vrije besteding. Na het lunchconcert in het kerkje van Tobermory maken we een excursie naar het 13e-eeuwse Duart Castle. Dit kasteel ligt aan de Sound of Mull, het was de zetel van de leider van de MacLeans tot deze clan het in 1692 moest afstaan aan de Campbells. Het kasteel raakte volledig in verval. In 1910 kon Sir Fitzroy MacLean de ruïne opkopen; hij begon onmiddellijk aan de restauratie. Wij bezoeken de eetzaal, de voormalige staatsievertrekken en natuurlijk ook het dak, vanwaar u een fenomenaal uitzicht heeft op de drie zeearmen die Duart Castle domineren. In de kerkers zaten ooit de opvarenden van een galjoen van de Spaanse Armada. Het galjoen werd in 1588 door de vader van de clan, Donald MacLean, tot zinken gebracht. Na het middagconcert is de verdere middag ter vrije besteding. Hierna dineren we in Craignure, waar vanavond ook het vierde concert van de reis plaatsvindt.

Woensdag 11 september doorkruizen we via een sensationeel mooie route als het ware het gehele eiland Mull naar Fionnport. Hier vertrekt de boot naar Iona. Op dit eiland stichtte in 565 de Ierse edelman Columba het klooster Iona Abbey, dat bijzonder grote invloed op de noordelijke streken van Europa heeft had. Vanuit Iona verspreidde zich een netwerk van kloosters en bisdommen dat zich uitstrekte over heel Schotland en Ierland en zelfs tot in het Saksische gebied van Northumbria, in de middeleeuwen een belangrijk koninkrijk in het huidige Engeland. Iona werd een heilige plaats, waar verschillende koningen van Schotland, Ierland en Noorwegen werden begraven. Vanaf Iona varen wij dan naar het eiland Staffa. Het eiland is niet alleen bekend geworden vanwege het bezoek van Mendelssohn in 1829, maar ook vanwege de zuilenvormige basaltformaties (vandaar de naam Staffa: eiland van 'staven') die in het Tertiair (ongeveer 60 miljoen jaar geleden) zijn gevormd door zeer snel afkoelend magma. In deze basaltformaties bevinden zich verschillende grotten, waaronder Fingal’s Cave. Deze grot maakte zoveel indruk op Mendelssohn, dat hij, ondanks het feit dat hij erg zeeziek was, meteen aan het componeren sloeg en een brief naar huis schreef met daarin de openingsmaten van de ouverture Die Hebriden. Terug op Iona wonen wij ons laatste concert van deze reis bij, waarna we weer terugvaren naar Fionnport op Mull, waar ook het diner plaatsvindt.

Donderdag 12 september verlaten wij Mull weer via de veerboot van Craignure naar Oban. Op het ‘vasteland’ nemen wij nu echter een andere route dan op de heenweg, namelijk door het berglandschap nabij Glencoe. Onderweg zullen we natuurlijk een of meerdere fotostops maken, want het landschap is van een ongekende schoonheid. Rond het middaguur arriveren we dan bij de Falls of Dochart in het plaatsje Killin. De waterval bevindt zich nabij de plek waar de rivier Dochart uitmondt in Loch Tay. Hierna vervolgen wij onze route naar Stirling, waar wij een nacht verblijven in het eenvoudige, maar uitstekend beoordeelde en praktisch gelegen drie-sterren Holiday Inn Express Hotel. U dineert vanavond gezamenlijk in het hotel.

Vrijdag 13 september brengen we na het ontbijt een bezoek aan het illustere Stirling Castle, een van de grootste én bekendste kastelen van Schotland. Het kasteel heeft een enorme historie en speelde een belangrijke rol in de strijd om vrijheid tegen de Engelsen. Daarnaast zijn verschillende Schotse koningen en koningen in het kasteel gedoopt, getrouwd of overleden. Het enorme kasteel is gelegen op een rots en torent boven de stad uit. Vanuit het kasteel heeft u dan ook een indrukwekkend uitzicht op de stad en het Wallace Monument. Maar ook de prachtige tuinen zijn een bezoek meer dan waard. Hierna rijden we door het ‘Border landschap’ naar Newcastle, waar aan het eind van de middag de inscheping aan boord van de King Seaways plaatsvindt. Net als tijdens de heenreis dineren we vanavond weet gezamenlijk aan boord en wederom is voor u een cabine met zeezicht gereserveerd.

Zaterdag 14 september vindt na het ontbijt de ontscheping plaats in de haven van IJmuiden. Vanaf hier reizen wij door naar de verschillende uitstapplaatsen in Nederland.

Concert
 • zondag 08 september 2024 Concert 1 in Tobermory
 • Parish Church (Tobermory)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: inbegrepen
Ballet
 • maandag 09 september 2024 Concert 2 in Dervaig Community Hall
 • Dervaig Hall (Dervaig)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • dinsdag 10 september 2024 Concert 3 in Tobermory
 • Aros Hall (Tobermory)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • dinsdag 10 september 2024 Concert 4 in Craignure Hall
 • Craignure Hall (Craignure)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • woensdag 11 september 2024 Concert 5 in Iona Village Hall
 • Iona Village Hall (Iona)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: inbegrepen
Hotels Schotland 2024

6 t/m 8 september: Radisson Blu Glasgow Hotel, Glasgow
Radisson Blu GlasgowHet moderne viersterren Radisson Blu Glasgow Hotel ligt tegenover het centraal station van Glasgow en biedt bekroonde architectuur, een prachtig atrium en kamers met kamerhoge ramen. De ruime kamers van het Radisson BLU Glasgow zijn voorzien van zachte kleuren, een tv, gratis WiFi en een minibar. De badkamers zijn uitgerust met vloerverwarming, badjassen en pantoffels. The Grahamston Kitchen serveert Britse gerechten met een twist en een reeks signature gerechten. Het eten wordt bereid met verse ingrediënten en er is een selectie van wijnen beschikbaar. In de informele lobbybar kunt u terecht voor lichte maaltijden, koffie en snacks. Het hotel ligt op slechts 5 minuten te voet van de Gallery of Modern Art en het winkelcentrum St. Enoch. De Royal Concert Hall en George Square bevinden zich op ongeveer 1,5 km afstand.
8 t/m 12 september: Hotel Western Isles, Tobermory
Hotel Western Isles, TobermoryTijdens de verkenningsreis in 2022 behoorde ook het viersterren Hotel Western Isles tot de horecagelegenheden die Wouter bezocht. Nadat hij een uitgebreide rondleiding door het hotel had gekregen door de directeur, heeft hij bewust voor dit eenvoudige, maar gezellige, nette en fraai gelegen hotel in het sfeervolle Tobermory gekozen. De sfeer is ontspannen en u kunt er genieten van een schitterend uitzicht over over de haven van Tobermory, de zee, de Sound of Mull en de verderop gelegen bergen van Morvern. De Conservatory Bar biedt uitzicht over het water en serveert heerlijke gerechten, die bereid worden met ingrediënten van lokale leveranciers. NB. Niet alle kamers in dit hotel zijn per lift bereikbaar.
12 t/m 13 september: Holiday Inn Express Hotel, Stirling
Holiday Inn Express Hotel, StirlingHet driesterrenhotel Holiday Inn Express Hotel bevindt zich weliswaar buiten Stirling, het ligt wel uiterst gunstig aan de uitvalswegen en ideaal voor een bezoek aan Stirling Castle. Het hotel beschikt over gratis WiFi, een bar en een restaurant. Alle kamers van het hotel zijn uitgerust met een bureau en een flatscreen-tv.  

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 05 september 2024 € 3.995,00
Eenpersoonstoeslag € 795,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Concert 1 in Tobermory (08 september 2024) incl.
Concert 2 in Dervaig Community Hall (09 september 2024) incl.
Concert 3 in Tobermory (10 september 2024) incl.
Concert 4 in Craignure Hall (10 september 2024) incl.
Concert 5 in Iona Village Hall (11 september 2024) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Schotland v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen in een buitenhut aan boord van Princess Seaways/King Seaways, 2 overnachtingen in het 4-sterrenhotel Radisson Blu in Glasgow, 4 overnachtingen in het 4-sterren Hotel Western Isles in Tobermory, 1 overnachting in het 3-sterren Holiday Inn Express Hotel op basis van logies en ontbijt
• 10 diners of lunches, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Arnhem, Driebergen-Zeist, Utrecht, Den Haag, Amsterdam Sloterdijk (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief vervoer van en naar de opstapplaatsen, bijdrage Calamiteitenfonds, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• Voor een bezoek aan Groot-Brittannië dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat gedurende uw gehele verblijf geldig moet zijn, een ID-kaart is niet voldoende
• Omdat we tijdens deze reis relatief veel wandelen en we regelmatig hobbelige paadjes en stukjes ‘heuvel op’ lopen, dient u goed ter been te zijn en gemakkelijk traptreden te kunnen nemen. Dit geldt ook voor het hotel op Mull, waar slechts enkele kamers per lift bereikbaar zijn. De reis is daarom niet geschikt voor het gebruik van een rollator
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!