Saarbrücken

Saarbrücken

Metz

Metz

Vensters van Chagall in de kathedraal van Metz

Vensters van Chagall in de kathedraal van Metz

Kaiserthermen, Trier

Kaiserthermen, Trier

De Saar bij Cloef

De Saar bij Cloef

Sachsen, Duitsland
07 november 2024 t/m 11 november 2024
Saarbrücken
Franse flair in Duitse stad

• Saarland: grenzeloos land
• Opera, ballet en concert in Saarbrücken
• Saarbrücken: Duitse 'Gemutlichkeit' met Frankrijk om de hoek
• Bezoek aan Metz en Triër

 
Basisreissom: € 1.355,00

Donderdag 7 november reizen we per touringcar naar Saarbrücken. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt Saarbrücken aan de Saar. Het oude centrum van Saarbrücken, Alt-Saarbrücken, ligt op de linkeroever van de Saar bij de Alte Brücke uit 1549. De oudste wijk van Saarbrücken is St. Arnual. Hier is een fraaie gotische stiftskerk uit de 13e eeuw te bezichtigen, die wordt omringd door laatmiddeleeuwse huizen.

Vrijdag 8 november verkennen we onder leiding van een plaatselijke gids Saarbrücken. Het is een stad met vele gezichten. Friedrich-Joachim Stengel, de hofarchitect van de vorsten van Nassau-Saarbrücken, gaf het middeleeuwse stadscomplex aan beide oevers van de Saar in het midden van de 18e eeuw een barok gezicht dat ook nu nog kenmerkend is voor de stad. De geschiedenis van de stad gaat terug tot in de Romeinse tijd. Toen werd er een nederzetting gebouwd bij een burg over de Saar. Ter verdediging van deze brug werd later een burcht gebouwd, genaamd Saarbrucca. Nog later groeide de nederzetting uit tot een stad van enige omvang waar de graven van Saarbrücken hebben eeuwenlang hun residenties hadden. Saarbrücken kent een bewogen geschiedenis, ingeklemd tussen Duitsland en Frankrijk. Na de Tweede Wereldoorlog was zelfs nog heel even een zelfstandig land.
's Middags kunt u het Saarlandmuseum - Moderne Galerie bezoeken. De rijke collectie van dit museum - van impressionisme tot hedendaagse kunst - biedt een constante dialoog tussen Franse en Duitse stromingen. De hoogtepunten zijn de schilderijen uit de Berliner Secession, het Duitse expressionisme, de kunst van de Parijse School en de informele kunst. Dankzij de nieuwe vleugel kan het museum niet alleen zijn omvangrijke verzamelingen in een veel grotere ruimte als voorheen tonen, het stelt zich ook meer open voor hedendaagse kunst.
In het Saarländisches Staatstheater - waarvan de geschiedenis ook eeuwen teruggaat - staat deze avond een opvoering van Prokofjevs ballet Romeo & Julia op het programma.

Zaterdag 9 november bezoeken we de de IJzersmelterij van Völklingen. Deze Völklinger Hütte is een gigantisch staal- en hoogovencomplex uit de bloeitijd van de ijzerindustrie en behoort tot de meest originele wereldcultuurerfenissen van de UNESCO. Het complex werd in 1986 stilgelegd en tot beschermd monument verklaard. Wat ooit in 1873 als staalfabriek in de bloeiperiode van de ijzer- en staalindustrie begon, is nu de enige overlevende in zijn soort ter wereld en inmiddels een bloeiend, 21e-eeuws cultureel centrum.
Deze avond kunt u in het Saarländisches Staatstheater Aida van Verdi zien. Verdi schreef Aida in opdracht van de Egyptische gouveneur Ismail Pasha ter gelegenheid van de opening van het operahuis in Cairo. Verdi stond aanvankelijk niet heel positief tegenover de opdracht maar de kwaliteit van het libretto overtuigde hem tenslotte. Want onder het exotische coloriet komt een waar Verdiaans thema tevoorschijn: het conflict tussen individuele gelukzoekers en de autoritaire machtsstructuren, tussen gevoel en politiek, tussen liefde en geweld.

Zondag 10 november gaan we naar Metz, een prachtige stad aan de Moezel met een rijk verleden die teruggaat tot de Romeinen. Metz is in de loop der eeuwen meerdere malen van eigenaar gewisseld en dat is goed te zien aan de architectuur en de vormgeving van de stad. Zonder meer indrukwekkend is de beroemde Cathédrale Saint-Étienne de Metz niet. In de 14e eeuw werden hier twee kerken samengevoegd, en nog eeuwen daarna bleef men de kathedraal verbouwen en aanpassen. Na de Tweede Wereldoorlog was grondige restauratie nodig en deze werd bekroond met nieuwe, fraaie glas-in-loodramen van Marc Chagall.
St. Arnual, het 'dorp in de stad', een van de oudste wijken van Saarbrücken. Rondom het idyllische marktplein staan huizen uit de late middeleeuwen die hun karakter tot heden bewaard hebben. De gotische kapittelkerk uit de 13e eeuw is een van de belangrijkste monumenten in Zuidwest-Duitsland. De graftombes van de vorsten en graven van Nassau-Saarbrücken tot aan de 15e eeuw zijn een bijzonderheid. Aan het einde van de middag geeft het Saarländische Staatsorchester een concert in de Stiftskirche St. Arnual met op het programma werken van Mozart en Bach.

Maandag 11 november verlaten we ‘s ochtends na het ontbijtbuffet Saarbrücken. Op weg naar Nederland brengen we een bezoek aan Triër. De Romeinen kwamen in de eerste eeuw voor Christus naar het noorden en maakten van Trier de belangrijkste Romeinse stad ten noorden van de Alpen. Zij lieten indrukwekkende architectuur achter zoals een arena, thermen en een basilica. Van de oorspronkelijke Keltische cultuur bleef weinig meer over dan de naam: Trier verwijst naar Treveri, zoals de Keltische stam die er oorspronkelijk woonde, heette.

Ballet
 • vrijdag 08 november 2024 Romeo & Julia
 • Saarländisches Staatstheater (Saarbrücken)
 • Sergei Prokofjev Romeo en Julia (ballet)
 • Prijs: € 57,00
Opera
 • zaterdag 09 november 2024 Aida
 • Saarländisches Staatstheater (Saarbrücken)
 • Giuseppe Verdi Aida (opera)
 • Prijs: € 48,00
Concert
 • zondag 10 november 2024 Kirchenkonzert
 • Stiftskirche St. Arnual (Saarbrücken)
 • Johann Sebastian Bach
  Derde Orkestsuite, BWV 1068
  Jauchzet Gott in allen Landen, BWV 51

  Wolfgang Amadeus Mozart
  Symfonie nr 36 in C, KV425, Linzersinfonie
  Vierde vioolconcert in D, KV218

 • Uitvoerenden:
  • sopraan Liudmila Lokaichuk
  • dirigent Sébastien Rouland
  • orkest Saarländisches Staatsorchester
 • Prijs: € 33,00
Holiday Inn Express Saarbrücken

Holiday Inn Express SaarbrückenHet driesterren Holiday Inn Express Saarbrücken ligt centraal in Saarbrücken en biedt kamers met air conditioning, de badkamers hebben een walkin shower. 's Morgens serveert het hotel een continentaal ontbijt.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 07 november 2024 € 1.355,00
Eenpersoonstoeslag € 160,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Romeo & Julia (08 november 2024) € 57,00
Aida (09 november 2024) € 48,00
Kirchenkonzert (10 november 2024) € 33,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Saarbrücken v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 3-sterren Holiday Inn Express - Saarbrücken, an IHG Hotel
• 4 diners of lunches in goede restaurants incl. een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• Sommige prijzen op deze webpagina zijn lager dan de prijzen zoals vermeld in de papieren MUSICO-krant. De prijzen op onze website zijn de juiste prijzen
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Eva Bengtsson

Violist en reisleider

Ik ben geboren en opgegroeid in Zweden in een familie met veel zang en muziek. De levendige muziekcultuur in mijn geboortestad heeft mijn passie voor klassieke muziek en viool ontwikkeld. Na afronding van het gymnasium ben ik naar Nederland vertrokken voor een studie klassieke viool aan de conservatoria van Maastricht en Utrecht. Hier heb ik kennis gemaakt met musici als Viktor Lieberman, Philipp Hirschhorn, Nilla Pierrou, Eli Goren, Keiko Wataya en Eeva Koskinen.

Kamermuziek en orkestspel hebben altijd mijn grote voorkeur gehad. Met piano- en strijkensembles heb ik masterclasses in heel Europa bezocht en nog steeds investeer ik veel tijd in kamermuziek en af en toe een CD-opname. Persoonlijk is het proces van repeteren misschien wel het meest boeiende.

In meer dan 35 jaar als orkestmusicus heb ik de meeste Nederlandse orkesten van binnenuit meegemaakt, zoals Het Radio Filharmonisch Orkest, NedPho, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Bach Ensemble en Residentie Bach Orkest, maar ook het Zwitserse Basel Sinfonietta. Sinds 1992 heb ik een vaste aanstelling bij Het Gelders Orkest, nu Phion.

Naast mijn werk als violiste ben ik ook regelmatig op pad als reisleider, binnen Europa maar ook naar steden als New York en Sint-Petersburg.

Voor mij een prachtige kans om samen mooie steden, concerten en cultuur te beleven. Ik hoop ook voor u.