Richard Wagner

Richard Wagner (Schueninger)

Der fliegende Holländer, Oper am Rhein

Der fliegende Holländer, Oper am Rhein

Schwebebahn, Wuppertal

Schwebebahn, Wuppertal

Schumannhaus, Düsseldorf

Schumannhaus, Düsseldorf

Camiel Boomsma (foto Marieke Vos)

Camiel Boomsma (foto Marieke Vos)

Wuppertal, Duitsland
28 juni 2024 t/m 30 juni 2024
Wuppertal
Wagner-weekend

• Wagners Der fliegende Holländer bij de Rheinoper
• Camiel Boomsma speelt Wagner door de ogen van Liszt
• Het verhaal achter Wagners muziek: Wouter Schmidt vertelt
• Rondom Wagner: Schumannhaus Düsseldorf & SiegfriedMuseum Xanten

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 895,00

Vrijdag 28 juni reizen we via verschillende opstapplaatsen per touringcar naar Wuppertal. Onderweg brengen we in Düsseldorf een bezoek aan het Schumannhaus. De leeftijdsgenoten Wagner en Schumann leerden elkaar kennen aan het begin van de jaren 1830. In 1834, op 21-jarige leeftijd, publiceerde Wagner een artikel in Schumanns Neue Zeitschrift für Musik getiteld 'Die Deutsche Oper’, waarin hij opera boven alle andere kunstvormen verhief. Hun contact werd intensiever toen Schumann in 1844 naar Dresden verhuisde, waar Wagner de Hofopera leidde. Schumann speelde al met de gedachte om opera’s te schrijven rondom het Tristan- en Nibelungen-thema, lang voordat Wagner de thematiek begon uit te werken.
Na het bezoek aan het Schumannhaus rijden we door naar Wuppertal, waar we onze intrek nemen in het viersterrenhotel Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal. Na het diner in het hotel geeft de reisleiding een inleiding over het leven van Wagner aan de hand van zijn muziekdramatische composities.

Zaterdag 29 juni vertelt de reisleiding u ’s ochtends tijdens een bijeenkomst in het hotel meer over de opera die u vanavond gaat zien en horen, Der fliegende Holländer. Aan het eind van de ochtend brengen we een bezoek aan het Von der Heydt Museum Wuppertal. Het museum heeft een indrukwekkende verzameling moderne schilderijen van Claude Monet, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Dix, Pablo Picasso en Francis Bacon. Maar ook de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw is vertegenwoordigd. Bij de Rheinoper in Düsseldorf staat vanavond Wagners Der fliegende Holländer op het programma in een regie van Vasily Barkhatov en onder muzikale leiding van Axel Kober. Het is het eerste ‘verlossingsdrama’ dat Wagner schreef. De idee van verlossing door de liefde is een gemeenschappelijk thema in Wagners oeuvre en hier krijgt dat voor het eerst gestalte. Het werk is daarenboven gebaseerd op persoonlijke ervaring. Op 26 juli 1839 was een klein koopvaardijschip, de Thetis op weg van Pillau, de haven van het toenmalige Duitse Königsberg, op weg naar Londen. In het berucht stormachtige Kattegat en Skagerak raakte het schip in een zware storm. Terwijl de kapitein en de zesmans bezetting hun uiterste best deden, leden de drie passagiers in de kapiteinshut aan zeeziekte: een 26-jarige Duitser met zijn vrouw en een forse Newfoundland hond. Die jongeman was Wagner die na een conflict in Riga weer eens op de vlucht was, ditmaal met een omweg om Duitsland te vermijden, richting Parijs. Waarschijnlijk diende die zeereis mede als inspiratiebron voor het ophalen van de legende over een Nederlandse kapitein wiens godslastering leidde tot een veroordeling om eeuwig over de zeeën te zeilen totdat hij ooit door een trouwe vrouw werd verlost.

Zondag 30 juni rijden we in de loop van de ochtend naar Xanten voor een bezoek aan dit stadje en het SiegfriedMuseum Xanten. Onderweg vertelt de reisleiding u meer over Siegfried, een van de belangrijkste figuren in Wagners Der Ring des Nibelungen. Maar liefst 2.400 coupletten zijn er over de heldendaden van deze drakendoder geschreven. Nu behoort het Nibelungenlied tot de wereldliteratuur. Unesco heeft het zelfs tot documentenerfgoed verklaard. De oorsprong van deze legende ligt in de regio Niederrhein, om precies te zijn in Xanten. Siegfried zou uit de domstad stammen, de koningszoon en eigenaar van de schat van de Nibelung die op de bodem van de Rijn zou liggen. In het Siegfriedmuseum, in de oude stadskern van de stad Xanten, komt u meer over Siegfried te weten en de mythe van het Rijngoud, waarover veel sagen in omloop zijn. Na het bezoek aan Xanten rijden we door naar Nederland, voor een eenvoudige lunch en aansluitend een Wagner-recital door pianist Camiel Boomsma. Hij heeft diverse CD’s opgenomen met Wagner-parafrases van Listz. Tevens staan Wagners Wesendonck-Lieder op het programma. Na het concert is het tijd om terug te rijden naar de diverse opstapplaatsen.

Opera
 • zaterdag 29 juni 2024 Der fliegende Holländer
 • Opernhaus Düsseldorf (Düsseldorf)
 • Richard Wagner Der fliegende Holländer (opera)
 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • zondag 30 juni 2024 Wagner door de ogen van Liszt
 • Musis (Arnhem)
 • • Franz Liszt: Parafrases van Tannhauser, Parsifal, Meistersinger en Tristan & Isolde
  • Richard Wagner: Wesendonck-Lieder

 • Uitvoerenden:
  • pianist Camiel Boomsma
  • sopraan Jeannette van Schaik
 • Prijs: inbegrepen
Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal

Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal

Het viersterrenhotel Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal  met uitzicht op de stad en de beroemde Schwebebahn bevindt zich in het hart van Wuppertal, op slechts vijf minuten lopen van het treinstation en het stadscentrum. Het Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal biedt comfortabele kamers met een elegante en klassieke inrichting. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer. Er wordt elke ochtend een gevarieerd ontbijtbuffet verzorgd. Het restaurant van het Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal serveert regionale specialiteiten. In de avond kunt u bij de Schwebebar genieten van cocktails en regionale bieren. U heeft gratis toegang tot het op 2 minuten lopen gelegen zwembad Schwimmoper.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 28 juni 2024 € 895,00
Eenpersoonstoeslag € 70,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Der fliegende Holländer (29 juni 2024) incl.
Wagner door de ogen van Liszt (30 juni 2024) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Wuppertal v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal
• 2 diners of lunches in restaurant van het hotel, inclusief een glas wijn & een eenvoudige lunch op 30/06
• Goede plaatsen voor de voorstelling (29/06) en het concert (30/06)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!