Altstadt, Düsseldorf

Altstadt, Düsseldorf

Gioacchino Rossini

Gioacchino Rossini

In der Dresdner Galerie (Karl Louis Preusser, 1881)

Kunstopstelling in de 19e eeuw

K20, Düsseldorf

K20, Düsseldorf

Vrouw voor spiegel (Picasso)

Vrouw voor spiegel (Picasso)

Düsseldorf, Duitsland
21 november 2024 t/m 24 november 2024
Düsseldorf belcanto
Belcanto in optima forma bij de Rheinoper

• Donizetti, Rossini & Verdi in het Ruhrgebied
• Moderne kunst in Düsseldorf
• Wallraf-Richartz-Museum in Keulen: een tijdreis door het opstellen van kunst

 
Basisreissom: € 1.195,00

Donderdag 21 november rijden we naar Düsseldorf voor een vierdaagse reis die in het teken zal staan de van de belcanto. In de muziekwereld verstaat men onder belcanto een Italiaanse zangstijl die vooral georiënteerd is op klankschoonheid en vloeiende melodische lijnen. Officieel begint deze periode van belcanto aan het eind van de 17e eeuw, maar in de praktijk hebben we het vooral over de stijl die met name in de 18e eeuw en eerste helft van de 19e eeuw aan de Italiaanse operahuizen werd gecultiveerd. Uit het einde van die periode stamt ook de eerste opera van deze reis, La traviata van Verdi. Toen Verdi deze opera in schreef, waren de zangstijlen in een overgangsfase beland tussen de belcanto-zang van Rossini en Donizetti en de latere, krachtigere stijl die de tweede helft van de 19e eeuw zou kenmerken. De rol van Violetta valt eigenlijk net tussen deze twee stijlen in, maar wordt ook wel beschouwd als een van de laatste belcantopartijen.

Vrijdag 22 november maken we onder leiding van en gids door de Altstadt, het historische centrum van Düsseldorf. Het is slechts een halve vierkante kilometer groot, maar een populaire trekpleister vanwege de historische gebouwen, smalle straatjes en musea. Het is kloppend hart van Düsseldorf. In Duisburg kunt u vanavond een opvoering bijwonen van de komische opera Prima la Mamma. In de Italiaanse opera buffa, waarin de Mamma wordt gespeeld door een bas (!), creëert Gaetano Donizetti een muzikaal kleurrijke en virtuoze parodie op de gewoonten en mores van het theater met alle clichés en excentriciteiten van de operawereld.

Zaterdag 23 november brengen we een bezoek aan Keulen, waar in het Wallraf-Richartz-Museum een tentoonstelling plaatsvindt over de kunst van het tentoonstellen: van het fascinerende rariteitenkabinet en de barokke schilderijengalerijen tot radicale kunstconcepten van Daniel Spoerri en John Cage. ’s Avonds is het de beurt aan een derde belcanto-opera van deze reis, Rossini’s befaamde Il barbiere di Siviglia over de heksentoeren die graaf Almaviva uithaalt om de mooie Rosina te behoeden voor een ongelukkig gedwongen huwelijk met dokter Bartolo. De opera is de belichaming van de Italiaanse opera buffa: Rossini had een onfeilbaar gevoel voor (muzikale) humor.

Zondag 24 november brengen we een bezoek aan Museum K20 waar meesterwerken van de belangrijkste 20ste-eeuwse kunstenaars zijn samengebracht. Met een omvangrijke Paul Klee-verzameling als basis vormen werken van bijvoorbeeld Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Henri Matisse, Piet Mondriaan, Max Ernst, Hans Arp, Jean Miró, Jackson Pollock en Andy Warhol een uniek overzicht van de verschillende kunststromingen van de 20ste eeuw. Aan het begin van de middag rijden we terug naar Nederland.

Opera
 • donderdag 21 november 2024 La traviata
 • Theater Duisburg (Duisburg)
 • Giuseppe Verdi La traviata (opera)
 • Prijs: € 35,00
Opera
 • vrijdag 22 november 2024 Prima la mamma
 • Theater Duisburg (Duisburg)
 • Prijs: € 39,00
Opera
 • zaterdag 23 november 2024 Il barbiere di Siviglia
 • Opernhaus Düsseldorf (Düsseldorf)
 • Gioachino Antonio Rossini Il barbiere di Siviglia (opera)
 • Prijs: € 49,00
Radisson Blu Conference Hotel

Radisson Blu Scandinavia, Düsseldorf Gelegen aan de Rijnoever biedt het viersterren Radisson Blu Conference Hotel rustige, comfortabele kamers en een uitstekende service. Het hotel ligt gunstig ten opzichte van de Königsallee, het oude centrum en het beursterrein. De standaard kamers zijn ingericht in een klassieke, oriëntaalse, Scandinavische, Italiaanse, maritieme of hightech stijl.
Rookvrije en anti-allergene kamers zijn op aanvraag beschikbaar. Als gast van dit hotel heeft u bovendien gratis toegang tot het zwembad, waarbij zich tevens sauna, fitnessruimte, solarium en whirlpool bevinden.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 21 november 2024 € 1.195,00
Eenpersoonstoeslag € 168,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
La traviata (21 november 2024) € 35,00
Prima la mamma (22 november 2024) € 39,00
Il barbiere di Siviglia (23 november 2024) € 49,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Düsseldorf v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Radisson Blu in Düsseldorf
• 3 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, bijdrage Calamiteitenfonds, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Marlies Geurts

Ik ben Marlies Geurts, in 1959 geboren en woonachtig in Eindhoven. Sinds 2004 ben ik getrouwd met journalist Jan de Vries. Muziek, en dan vooral vocale, speelt al mijn hele leven een grote rol. Ik studeerde van 1985 tot 1990 solozang aan het conservatorium in Utrecht. Tot een zangcarrière kwam het niet, in eerste instantie zeer tot mijn verdriet; later heb ik leren inzien waarom het beter was dat het leven zo liep. Je moet van gewapend beton zijn om in de wereld van klassieke muziek een wezenlijke carrière te kunnen maken en dat was ik niet en ben ik niet. Wat overbleef waren leuke semi-professionele producties, mooie concerten, levenslange, vervullende vriendschappen en een niet te stuiten drang om mensen deelgenoot te maken van de mooie verhalen, de emoties die er bij klassieke muziek horen. In de tussentijd werkte ik ‘gewoon’ weer als secretaresse.

Van eind 2000 tot begin 2008 werkte ik bij AVRO Klassiek en ontwikkelde me daar van secretaresse tot webredacteur; een boeiende periode en – wat ik graag wilde – dicht bij de klassieke muziek. Maar het leven loopt soms via bochtige wegen en in 2009 ging ik weer werken als secretaresse bij de overheid en begon een website: www.vocalies.nl, waar ik ook podcasts maak (radio-uitzending op internet). Gaat u er vooral eens kijken! En toen ging er weer een deurtje open: bij MUSICO Reizen kan ik u deelgenoot maken van veel moois binnen de klassieke muziek en ik kan dat combineren met goed ‘gastvrouwschap’, twee dingen die bij MUSICO Reizen hoog in het vaandel staan. Ik hoop u te ontmoeten bij een van de reizen!

Lees ook het interview met Marlies Geurts.