Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders

Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders

Johann Wolfgang von Goethe in de Campagne (Johann Heinrich Wilhelm Tischbein), 1787

Johann Wolfgang von Goethe in de Campagne (Johann Heinrich Wilhelm Tischbein), 1787

Schokland

Schokland

Gustav Mahler

Gustav Mahler

Apollo Ensemble

Apollo Ensemble

Flevoland, Nederland
08 augustus 2024 t/m 11 augustus 2024
Flevoland & Noordoostpolder
Festival Via Musica

• Festivalthema: Ode an Freud
• Muzikale tocht door de Noordoostpolder
• Excursies naar Schokland, de Oostvaardersplassen en een architectuur wandeling door Almere

 
Basisreissom: € 1.025,00

Donderdag  8 augustus rijden we naar Flevoland. In Almere ontdekt u tijdens  een stadswandeling de architectonische highlights van Almere Centrum. De stad heeft een zee aan moderne gebouwen die ontworpen zijn door wereldberoemde, hedendaagse architecten. Hierna rijden we door naar Lelystad, waar we verblijven in het eenvoudige maar comfortabele driesterrenhotel De Lange Jammer, gelegen in Lelystad-haven op het voormalige werkeiland. ’s Avonds wonen we in Almere het openingsconcert bij van het Festival Viva Musica. Het festival opent met een van de meest aangrijpende werken die er ooit zijn geschreven: Das Lied von der Erde. Het zijn liederen uit de bundel Die Chinesische Flöte die Mahler op muziek heeft gezet. Na een rampzalig jaar vond Mahler in de herfst van 1907 troost in deze dichtbundel, een bloemlezing van vertaalde Chinese gedichten. Mahlers oudste dochter Maria Anna was net op vierjarige leeftijd overleden, hijzelf moest aftreden als directeur van de Weense Staatsoper en er werd een ernstige hartafwijking bij hem geconstateerd. De Chinese gedichten over de onafwendbare sterfelijkheid van de mens en de schoonheid van de eeuwige natuur pasten goed bij Mahlers gemoedstoestand en inspireerden hem tot het schrijven van Das Lied von der Erde. Een overvloed aan geluiden van de natuur vol spiritualiteit. De cyclus sluit teder af met een afscheid van het aardse bestaan

Vrijdag 9 augustus brengen we een bezoek aan Schokland. Eeuwenlang lag dit gebied als een kwetsbare veenrug in een vaak woeste Zuiderzee. Door zeespiegelstijging en stormvloeden werden steeds weer stukken van het eiland weggespoeld. Uiteindelijk bleef slechts een klein, langwerpig strookje land over. Nu is Schokland een eiland op het droge, dat nog altijd boven het polderlandschap 'uitstijgt'. Niet voor niets kreeg deze plek als het eerste in Nederland de status van Werelderfgoed mee. In het avondconcert zal het Tamuz Ensemble (bestaand uit leden van het Orkest van de Achttiende Eeuw in Lelystad het programma Laue Sommernacht spelen, over het Wenen van rond 1900 met werken van Zemlinsky, Alma Mahler en Schöberg.

Zaterdag 10 augustus staat in het teken van een muzikale tocht met als thema Op tour met Freud door de Noordoostpolder. Startpunt is Urk en van daaruit wonen we korte concerten bij rondom het ‘Freud’-thema op verschillende locaties in Tollebeek, Emmeloord en Nagele.

Zondag 11 augustus brengen we ’s ochtends een bezoek aan het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders. In dit opvallende gebouw komt u meer te weten over het unieke natuurgebied en de bijzondere diersoorten in de Oostvaardersplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Van hieruit maken we een korte wandeling met een gids door de Oostvaardersplassen (Wandelroute De Nootroute/één kilometer). Tijdens het  slotconcert van Festival Via Musica in Dronten verbinden de musici Freud met Goethe. Goethe was een van Freuds belangrijkste voorbeelden en hij citeerde hem dikwijls. Hij verscheen zelfs in Freuds dromen als een bekend personage, net als zijn familie en vrienden. Freud identificeerde zich met dit creatieve genie, die net als hijzelf in zijn kindertijd door zijn moeder werd vertroeteld, maar diep werd geraakt door de dood van familieleden. Twee van Goethes verhalen komen tot leven in een theatraal programma met werken van Beethoven en Mendelssohn (Egmont en Die erste Walpurgisnacht), waarin het bovennatuurlijke naar voren komt, in een regie van Marleen Prins en met acht zangers en het Apollo Ensemble. Na het middagconcert rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Concert
 • donderdag 08 augustus 2024 Das Lied von der Erde
 • ()
 • Prijs: € 35,00
Concert
 • vrijdag 09 augustus 2024 Laue Sommernacht
 • ()
 • Prijs: € 35,00
Concert
 • zaterdag 10 augustus 2024 Op tour met Freud
 • ()
 • Prijs: € 45,00
Concert
 • zondag 11 augustus 2024 Goethe, Beethoven & Mendelssohn
 • ()
 • Prijs: € 35,00
Hotel De Lange Jammer

Hotel De Lange Jammer, LelystadHet moderne driesterren Hotel De Lange Jammer ligt in Lelystad-haven. Deze nieuwe polder is ontstaan na het droogleggen van een deel van de Zuiderzee.

In dit kleine hotel heerst een intieme sfeer. De lichte, gezellige kamers zijn voorzien van comfortabele bedden en moderne faciliteiten. Bovendien heeft elke kamer een eigen badkamer. Het ontbijt kan in het hotel genuttigd worden.

Dankzij de ideale locatie kunt u genieten van de prachtige natuur. Het prachtige IJsselmeer ligt als het ware aan uw voeten.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 08 augustus 2024 € 1.025,00
Eenpersoonstoeslag € 105,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Das Lied von der Erde (08 augustus 2024) € 35,00
Laue Sommernacht (09 augustus 2024) € 35,00
Op tour met Freud (10 augustus 2024) € 45,00
Goethe, Beethoven & Mendelssohn (11 augustus 2024) € 35,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar de Flevoland en v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 3-sterrenhotel De Lange Jammer in Lelystad-Haven
• 3 diners of lunches in goede restaurants inclusief een glas wijn & een eenvoudige lunch (11/08)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Marlies Geurts

Ik ben Marlies Geurts, in 1959 geboren en woonachtig in Eindhoven. Sinds 2004 ben ik getrouwd met journalist Jan de Vries. Muziek, en dan vooral vocale, speelt al mijn hele leven een grote rol. Ik studeerde van 1985 tot 1990 solozang aan het conservatorium in Utrecht. Tot een zangcarrière kwam het niet, in eerste instantie zeer tot mijn verdriet; later heb ik leren inzien waarom het beter was dat het leven zo liep. Je moet van gewapend beton zijn om in de wereld van klassieke muziek een wezenlijke carrière te kunnen maken en dat was ik niet en ben ik niet. Wat overbleef waren leuke semi-professionele producties, mooie concerten, levenslange, vervullende vriendschappen en een niet te stuiten drang om mensen deelgenoot te maken van de mooie verhalen, de emoties die er bij klassieke muziek horen. In de tussentijd werkte ik ‘gewoon’ weer als secretaresse.

Van eind 2000 tot begin 2008 werkte ik bij AVRO Klassiek en ontwikkelde me daar van secretaresse tot webredacteur; een boeiende periode en – wat ik graag wilde – dicht bij de klassieke muziek. Maar het leven loopt soms via bochtige wegen en in 2009 ging ik weer werken als secretaresse bij de overheid en begon een website: www.vocalies.nl, waar ik ook podcasts maak (radio-uitzending op internet). Gaat u er vooral eens kijken! En toen ging er weer een deurtje open: bij MUSICO Reizen kan ik u deelgenoot maken van veel moois binnen de klassieke muziek en ik kan dat combineren met goed ‘gastvrouwschap’, twee dingen die bij MUSICO Reizen hoog in het vaandel staan. Ik hoop u te ontmoeten bij een van de reizen!

Lees ook het interview met Marlies Geurts.