Regensburg

Regensburg

Konzerthaus, Blaibach

Konzerthaus, Blaibach

Dom van Regensburg

Dom van Regensburg

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

Walhalla bij Donaustauf

Walhalla bij Donaustauf

Regensburg, Duitsland
10 oktober 2024 t/m 15 oktober 2024
Regensburg
Middeleeuwse stad aan de Donau

• Opera’s en een concert in het sfeervolle theater van Regensburg
• Wagners Ring in twee uur in het bijzondere Konzerthaus van Blaibach
• Verblijf in de middeleeuwse Altstadt (UNESCO-Werelderfgoed) aan de Donau
• Via de Romantische Strasse naar Rothenburg ob der Tauber
• Boottocht over de Donau naar Walhalla
• Meet & Greet met dirigent en GMD Stefan Veselka
Kijk hier naar de video van Wouter Schmidt over Regensburg

 
Basisreissom: € 1.695,00

Donderdag 10 oktober rijden we via divers e opstapplaatsen in Nederland per luxe touringcar naar ons hotel in de buurt van Würzburg. Onderweg neemt uw reisleider met u het reis- en muziekprogramma van de reis door en geeft bovendien onderweg in de touringcar een muziektoelichting over Leonard Bernsteins opera Candide die de volgende dag in Regensburg op het programma staat.

Vrijdag 11 oktober rijden we een gedeelte van de beroemde Romantische Strasse. In de glooiende heuvels van de Taubervallei rijden we lang het 'gemütliche' Bad Mergentheim, waar de rivier de Wachbach in de Tauber stroomt. Het karakter van het stadje wordt bepaald door haar oude vakwerkhuizen, mooie fonteinen en het Alte Rathaus op het marktplein. Hierna gaat het richting het 12e-eeuwse stadje Rothenburg ob der Tauber. Ditt goed bewaarde stadje is spectaculair gelegen op een helling en bezit een indrukwekkend aantal middeleeuwse gebouwen. Het is aangenaam wandelen door de smalle straatjes met spitse topgevels, fonteinen en vakwerkhuizen. Ook is vrijwel de gehele stadsmuur nog intact en deze biedt fraaie vergezichten op de uitgestrekte wijngaarden. Na de lunch (op eigen gelegenheid) rijden wij door naar ons hotel in Regensburg, dat zich midden in de Altstadt bevindt.
's Avonds kunt u in het theater een semiscenische voorstelling bijwonen van de opera Candide, die Leonard Bernstein componeerde halverwege de jaren ’50. Candide is gebaseerd op de gelijknamige roman van Voltaire. Men zou Bernstein zelf de Voltaire van de Amerikaanse muziek kunnen noemen: een briljante, humorvolle, hoog intelligente, charismatische maar ook kritische geest die met ongebreidelde energie buitengewoon succesvol was als componist, dirigent en pedagoog.

Zaterdag 12 oktober
Na het ontbijt verzorgt uw reisleider een muziektoelichting op Wagners opera Tristan und Isolde en het concert dat voor de volgende dag in Blaibach op het programma staat. Daarna is het tijd voor een stadswandeling onder leiding van een professionele gids door de fraaie stad. Regensburg ligt aan de Donau, bij de monding van de Naab en de Regen. Bijzonder genoeg is de binnenstad niet verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en is daarmee een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Duitsland. Geen wonder dus dat Regensburg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Een groot aantal historische bouwwerken omspant zo’n twee millennia, van oude Romeinse tot aan romaanse en gotische gebouwen. Vooral deze 11e tot 13e-eeuwse architectuur - waaronder de markt, het stadhuis en den dom - bepaalt nog steeds het karakter van de stad. Een van de kenmerkende bouwwerken is de Alte Steinerne Brücke uit de 12e eeuw. Aan het begin van de brug bevindt zich bovendien de Porta Praetoria, een van de best behouden gebleven Romeinse poortbouwwerken in Duitsland. We besluiten deze eerste kennismaking met de stad met een lunch in een sfeervol restaurant. 's Middags staat Wagners muziekdrama Tristan und Isolde op het programma in het Theater van Regensburg, met op de bok dirigent Stefan Veselka, de GMD (Generalmusikdirektor) van het theater. U kunt hem persoonlijk ontmoeten tijdens een korte Meet & Greet na de voorstelling. 

Zondag 13 oktober is het mogelijk om uw reisleider te vergezellen naar de fraaie Dom van Regensburg om de 'Heilige Messe' bij te wonen. Tijdens de dienst zal het kathedrale koor van de Dom, de Regensburger Domspatzen, de mis muzikaal opluisteren. Het wereldberoemde koor, dat meer dan duizend jaar bestaat, is een van de oudste koren - én het oudste jongenskoor - ter wereld. De verdere ochtend en begin van de middag zijn vrij te besteden. Later in de middag rijden we via een mooie route naar Blaibach, waar zich het Blaibach Konzerthaus bevindt. Deze uitzonderlijke, minimalistische, door Peter Haiml ontworpen constructie uit 2014, heeft inmiddels verschillende prijzen gewonnen heeft. Het lichte glasbeton-interieur biedt een uitstekende akoestiek en het podium is gemaakt van larikshout. Het puristische interieur wordt gekenmerkt door stoelen die visueel niet opvallen en de akoestiek niet beïnvloeden, zodat de concertbezoekers zelf het enige geluiddempende element zijn. Op het programma staat vandaag Der Ring des Nibelungen in zwei Stunden, met drie zangers en een pianist. Pianist en componist Konstantin Zvyagin comprimeerde de mythisch ingewikkelde plot van Wagners Ring-tetralogie tot een comfortabele duur van twee uur. Het resultaat is een eerbetoon aan een van de meest bijzondere werken uit de geschiedenis van het muziektheater, dat 'Wagner behutsam vom Sockel holt und für Wag­ner­-Neulinge zugänglich macht'. Na de voorstelling dineren wij gezamenlijk in een goed restaurant in Blaibach, waarna we terugkeren naar Regensburg.

Maandag 14 oktober krijgen we ‘s ochtends een rondleiding door Schloss Sankt Emmeran. Het slot, ook wel Schloss Thurn und Taxis geheten, is het familieslot van het huis Thurn und Taxis. Deze familie had eeuwenlang het recht op de postbestelling in de Duitse landen en het Heilige Roomse Rijk tot in 1806 er een eind kwam aan dit erfelijke hoofdpostmeesterschap. Ter compensatie kreegde familie verschillende bezittingen toegewezen, waaronder de Abdij Sankt Emmeram. Vorst Karl Alexander von Thurn und Taxis liet het abdijcomplex door de Frans-Duitse architect Jean Baptiste Métivier verbouwen tot residentie. Tot op de dag van vandaag wordt een groot deel van deze residentie nog bewoond door leden van de familie Thurn und Taxis. De niet-bewoonde delen van het kasteel zijn open voor publie, waaronder het unieke marmeren trappenhuis, de prachtige salons, de rococo-balzaal en de bibliotheek met een plafondfresco, de kloostergang en de oudste gedeelten van de abdij bezichtigen.
’s Middags is het tijd voor een boottochtje over de Donau. Over de beroemde rivier varen wij naar het monument 'Walhalla', dat de Beierse koning Ludwig I liet in 1830 liet bouwen aan de Donau. De zuilengalerij, geïnspireerd op het Griekse Parthenon, is toegankelijk via een reusachtige (en steile) trappenpartij. De vloeren en muren van het Walhalla zijn van marmer, op de plafonds prijken figuren uit de Germaanse mythologie. Ludwig wilde er een tempel des vaderlands van maken: een soort ‘Hall of Fame’ en er bevinden zich tal van bustes van belangrijke personen uit de Duitse geschiedenis zoals de Germaanse veldheer Hermann en de eerste Duitse koning Heinrich I, maar ook ‘onze’ Michiel de Ruyter en Willem van Oranje staan er. 's Avonds kunt u het concert door het Philharmonisches Orchester. Onder leiding van dirigent Stefan Veselka speelt het orkest werken van Franz Liszt, Aziza Sadikova en Pjotr Tsjaikovski.

Dinsdag 15 oktober rijden we na het ontbijtbuffet terug naar Nederland.

Semiscenische opvoering
 • vrijdag 11 oktober 2024 Candide
 • Theater Regensburg (Regensburg)
 • Leonard Bernstein Candide (opera)
 • Prijs: € 52,00
Opera
 • zaterdag 12 oktober 2024 Tristan & Isolde
 • Theater Regensburg (Regensburg)
 • Richard Wagner Tristan und Isolde (opera)
 • Prijs: € 72,00
Concert
 • zondag 13 oktober 2024 Der Ring in zwei Stunden
 • Konzerthaus Blaibach (Blaibach)
 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • maandag 14 oktober 2024 Tsjaikovski VI
 • Theater Regensburg (Regensburg)
 • • Franz Liszt: Von der Wiege bis zum Grabe
  • Aziza Sadikova: Hoornconcert (première)
  • Pjotr Iljits Tsjaikovski: Zesde Symfonie, Pathétique

 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Symfonie nr 6 in b, op. 74, 'Pathétique' (symfonie)
 • Prijs: € 42,00
Hotels Regensburg 2024

10 t/m 11 oktober - n.t.b. hotel in Duitsland

11 t/m 14 oktober - Elaya Hotel Regensburg City Center
Elaya Hotel Regensburg City Center, RegensburgHet uitstekend beoordeelde driesterrenhotel Elaya Hotel Regensburg City Center bevindt zich in het oude stadscentrum van Regensburg op circa 5 minuten wandelen van de Dom van Regensburg en biedt gratis Wifi. ’s Ochtends kunt u genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer met een douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. De kamers zijn bovendien voorzien van airconditioning, een kluisje en een flatscreen-tv.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 10 oktober 2024 € 1.695,00
Eenpersoonstoeslag € 180,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Candide (11 oktober 2024) € 52,00
Tristan & Isolde (12 oktober 2024) € 72,00
Der Ring in zwei Stunden (13 oktober 2024) incl.
Tsjaikovski VI (14 oktober 2024) € 42,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Regensburg v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 3-sterren Hotel Elaya in Regensburg
• 1 overnachting in een hotel op de heenreis in Duitsland
• 5 diners of lunches in restaurant (inclusief een glas wijn)
• Wagnerconcert op 13 oktober in Blaibach en het bijwonen van een orkestrepetitie op 14 oktober
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horstbij Venlo (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!