Schwebebahn, Wuppertal

Schwebebahn, Wuppertal

Het zwanenmeer, Essen

Het zwanenmeer, Essen

Zicht op Amersfoort (Aelbert Cuyp)

Zicht op Amersfoort (Aelbert Cuyp)

Osthaus Museum, Hagen

Osthaus Museum, Hagen

Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi

Schloss Moyland

Schloss Moyland

Wuppertal, Duitsland
24 december 2024 t/m 28 december 2024
Wuppertal kerst
Kerst aan de Wupper

• Duitse kerstmuziek op ‘Heiligabend’
• Kerstoratorium L’enfance du Christ van Berlioz op Eerste Kerstdag
• Musea in Wuppertal & Hagen

 
Basisreissom: € 1.395,00

Dinsdag 24 december rijden we via diverse opstapplaatsen naar Nijmegen, waar u in de Petruskerk een ochtendconcert kunt bijwonen door het Apollo Ensemble. Op het programma staat Duitse kerstmuziek uit de 17e eeuw van componisten als Buxtehude, Biber en Praetorius. Vervolgens rijden we naar Wuppertal, waar we onze intrek nemen in het viersterrenhotel Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal.

Woensdag 25 december krijgen we een rondleiding door Wuppertal. Wat nu de stad Wuppertal is, was tot aan de industriële revolutie een verzameling dorpjes in het dal van de rivier de Wupper. Wuppertal is beroemd om zijn Schwebebahn, een monorail met hangende wagons die boven het Wuppertal loopt.  In de Historische Stadthalle Wuppertal is op Eerste Kerstdag het kerstoratorium L’enfance du Christ te horen. Deze ‘Trilogie Sacrée’ baseerde Hector Berlioz op het nieuwe testament en verhaalt over het bevel van koning Herodes tot de kindermoord, de vlucht van de heilige familie naar Egypte en hun aankomst in Egyptische stad Sais waar ze onderdak krijgen bij een familie van Ismaëlieten.

Donderdag 26 december krijgen we een rondleiding door het Von der Heydt-Museum Wuppertal. Het museum heeft een indrukwekkende verzameling moderne schilderijen van Claude Monet, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Dix, Pablo Picasso en Francis Bacon. Maar ook de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw is vertegenwoordigd. De Rheinoper Duisburg heeft vanavond Verdi’s meesterwerk La traviata op het programma staan.

Vrijdag 27 december bezoeken we het Kunstquartier Hagen met het Osthaus Museum. Osthaus verwijst naar Karl Ernst Osthaus, een zoon uit een rijke bankiersfamilie die zich op jeugdige leeftijd toelegde op het verzamelen van vooral modernistische kunst. Hij liet vde architect Henry van de Velde een speciaal museum voor zijn collectie bouwen in Hagen, dat in 1902 opende onder de naam Folkwang Museum. Na zijn dood verkochten zijn erfgenamen de collectie aan de stad Essen - waar deze collectie nog immer de basis vormt van het Folkwang Museum Essen. Het gebouw van Henry van de Velde stond een tijdlang leeg, was daarna een kantoorpand. Na grondige restauratie is het pand nu weer een kunstmuseum, het Osthaus Museum. De focus ligt bij werken uit de vroege moderne kunst en het expressionisme tot en met het sociaal realisme. In het Aalto Theater danst het Aalto Ballett Essen vanavond het romantische ballet Het Zwanenmeer van Tsjaikovksi, in een choreografie van Ben Van Cauwenbergh, naar Marius Petipa en Lev  Iwanov.

Zaterdag 28 december rijden we aan het eind van de ochtend terug naar Nederland. Onderweg brengen we een bezoek aan Museum Schloss Moyland. De waterburcht was ooit het decor van de eerste ontmoeting tussen Voltaire en Frederik de Grote. Tegenwoordig is het gerestaureerde Schloss Moyland met zijn historische tuinen een ambitieus museumproject. Binnen en buiten de muren van het kasteel zijn moderne kunstwerken een lust voor het oog.

Concert
 • dinsdag 24 december 2024 In dulci jubilo
 • Petruskerk Hees (Nijmegen)
 • Vincent Lübeck
  Willkommen, süsser Bräutigam

  Michael Praetorius
  Nun komm der Heiden Heiland

  Heinrich Ignaz Franz Biber
  Eerste Rosenkranz sonate, Maria Verkündigung

  Matthias Weckmann
  Gegrüsset seist du, Holdselige

  Christoph Bernhard
  Fürchtet euch nicht

  Dietrich Buxtehude
  Salve Jesu, patris gnate

  Michael Praetorius
  Vom Himmel hoch

  Johann Heinrich Schmelzer
  Venite, ocius, transeamus

  Anonymous
  Wie schön leuchtet

  Dietrich Buxtehude
  Herr nun lässt du deinen Diener, BuxWV 37
  In dulci jubilo

 • Uitvoerenden:
  • ensemble Apollo Ensemble
 • Prijs: € 34,00
Concert
 • woensdag 25 december 2024 L'enfance du Christ
 • Historische Stadthalle Wuppertal (Wuppertal)
 • Hector Berlioz L'enfance du Christ (oratorium)
 • Prijs: € 49,00
Opera
 • donderdag 26 december 2024 La traviata
 • Theater Duisburg (Duisburg)
 • Giuseppe Verdi La traviata (opera)
 • Prijs: € 49,00
Ballet
 • vrijdag 27 december 2024 Het zwanenmeer
 • Aalto-Musiktheater (Essen)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Het zwanenmeer (ballet)
 • Prijs: € 43,00
Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal

Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal

Het viersterrenhotel Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal  met uitzicht op de stad en de beroemde Schwebebahn bevindt zich in het hart van Wuppertal, op slechts vijf minuten lopen van het treinstation en het stadscentrum. Het Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal biedt comfortabele kamers met een elegante en klassieke inrichting. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer. Er wordt elke ochtend een gevarieerd ontbijtbuffet verzorgd. Het restaurant van het Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal serveert regionale specialiteiten. In de avond kunt u bij de Schwebebar genieten van cocktails en regionale bieren. U heeft gratis toegang tot het op 2 minuten lopen gelegen zwembad Schwimmoper.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 24 december 2024 € 1.395,00
Eenpersoonstoeslag € 180,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
In dulci jubilo (24 december 2024) € 34,00
L'enfance du Christ (25 december 2024) € 49,00
La traviata (26 december 2024) € 49,00
Het zwanenmeer (27 december 2024) € 43,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Wuppertal v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Vienna House Easy by Wyndham Wuppertal
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Marlies Geurts

Ik ben Marlies Geurts, in 1959 geboren en woonachtig in Eindhoven. Sinds 2004 ben ik getrouwd met journalist Jan de Vries. Muziek, en dan vooral vocale, speelt al mijn hele leven een grote rol. Ik studeerde van 1985 tot 1990 solozang aan het conservatorium in Utrecht. Tot een zangcarrière kwam het niet, in eerste instantie zeer tot mijn verdriet; later heb ik leren inzien waarom het beter was dat het leven zo liep. Je moet van gewapend beton zijn om in de wereld van klassieke muziek een wezenlijke carrière te kunnen maken en dat was ik niet en ben ik niet. Wat overbleef waren leuke semi-professionele producties, mooie concerten, levenslange, vervullende vriendschappen en een niet te stuiten drang om mensen deelgenoot te maken van de mooie verhalen, de emoties die er bij klassieke muziek horen. In de tussentijd werkte ik ‘gewoon’ weer als secretaresse.

Van eind 2000 tot begin 2008 werkte ik bij AVRO Klassiek en ontwikkelde me daar van secretaresse tot webredacteur; een boeiende periode en – wat ik graag wilde – dicht bij de klassieke muziek. Maar het leven loopt soms via bochtige wegen en in 2009 ging ik weer werken als secretaresse bij de overheid en begon een website: www.vocalies.nl, waar ik ook podcasts maak (radio-uitzending op internet). Gaat u er vooral eens kijken! En toen ging er weer een deurtje open: bij MUSICO Reizen kan ik u deelgenoot maken van veel moois binnen de klassieke muziek en ik kan dat combineren met goed ‘gastvrouwschap’, twee dingen die bij MUSICO Reizen hoog in het vaandel staan. Ik hoop u te ontmoeten bij een van de reizen!

Lees ook het interview met Marlies Geurts.