Giacomo Puccini (componist)

(22 juni 1858 - 29 november 1924)

Giacomo Puccini werd op 22 december 1858 in de Italiaanse stad Lucca geboren. Uit de ononderbroken reeks musici-van-vader-op-zoon was Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini de laatste, maar ook belangrijkste telg. Toen hij vijf jaar oud was overleed zijn vader. Voor zijn muzikale opleiding werd hij toen naar zijn oom Fortunato Magi gestuurd, die hem een slechte en ongedisciplineerde leerling vond.

Na een korte carrière als kerkorganist besloot hij, na het zien van Verdi's Aïda in Pisa, operacomponist te worden. Hij kreeg een studiebeurs en ging studeren aan het Conservatorio "Giuseppe Verdi" in Milaan. Hij volgde er lessen bij Amilcare Ponchielli en Antonio Bazzini. In 1882 was Puccini één van de deelnemers aan een wedstrijd voor een opera in één bedrijf. Hij won deze wedstrijd weliswaar niet, maar zijn inzending Le Villi werd in 1884 wel opgevoerd in het Teatro Dal Verme en trok daarbij de aandacht van uitgever Giulio Ricordi. Die gaf hem de opdracht een tweede opera te schrijven: Edgar.

Zijn eerste grote succes werd de opera Manon Lescaut in 1893. Hij kwam in contact met de librettisten Luigi Illica en Giuseppe Giacosa, die voor zijn drie volgende opera's met hem zouden samenwerken. De eerste opera die uit deze samenwerking ontstond was La Bohème in 1896. Dit werk, gebaseerd op een verhaal van Henri Murger wordt beschouwd als één van zijn beste werken en ook als één van de meest romantische opera's ooit.
Hierna volgde de eerste veristische opera, Tosca(1900). In 1904 volgde Madama Butterfly i, gebaseerd op een toneelstuk van David Belasco. Deze opera was niet van meet af aan een succes, maar na enkele herzieningen is het één van zijn meest succesvolle opera's geworden.

Na Madama Butterfly componeerde Puccini nog maar mondjesmaat. In 1903 raakte hij gewond bij een auto-ongeluk. La Fanciulla del West werd in 1910 gecomponeerd voor de Metropolitan Opera te New York. Caruso zong een van de hoofdrollen en de uitvoering stond onder leiding van Toscanini. In 1918 volgde de première van Il Trittico, dat bestaat uit drie eenakters: een huiveringwekkende episode Il Tabarro, een sentimentele tragedie Suor Angelica en een komedie of farce, Gianni Schicchi. Gianni Schicchi wordt soms in combinatie met een andere eenakter-opera opgevoerd, bijvoorbeeld Cavalleria Rusticana of I Pagliacci.

Puccini overleed in 1924 te Brussel als gevolg van complicaties bij de behandeling van keelkanker. Zijn laatste opera Turandot bleef onvoltooid; de laatste twee scènes werden afgemaakt door Franco Alfano. In 2001 schreef Luciano Berio een alternatieve versie voor deze slotscènes.