Beatrice di Tenda (opera)

Componist: Vincenzo Bellini

Librettist: Felice Romani

Première: 16-03-1833 te Venetië

Korte inhoud

De opera Beatrice di Tenda speelt zich af op het kasteel van Binasco in 1418. De losbandige hertog Filippo Maria Visconti is verliefd op Agnese, een hofdame van zijn vrouw. Met Rizzardo, Agneses broer, beraamt hij een plan om van zijn vrouw af te komen.
Ondertussen zint Agnese op wraak. Orombello heeft haar toevertrouwd van Beatrice te houden, terwijl zijzelf heimelijk verliefd is op Orombello. Ze wil proberen Orombello en Beatrice er in te luizen. Daar slaagt zij wonderwel in. Filippo ziet zijn kans schoon en wil Beatrice en Orombello terechtstellen voor overspel dat zij niet gepleegd hebben.

Toelichting

Het gegeven voor Beatrice di Tenda - heldin wordt ten onrechte van overspel beschuldigd en daarvoor gestraft - is op historische feiten gebaseerd. Bellini schreef deze opera met zijn gebruikelijke haast na een korte periode van rust die volgde op de première van Norma. De eerste ontvangst van de opera was weinig bemoedigend. Het leidde zelfs tot de definitieve breuk tussen Bellini en zijn vaste librettist Felice Romani. Beiden schoven elkaar de schuld voor het aanvankelijke fiasco in de schoenen.
Bellini schreef deze opera terwijl hij op het hoogtepunt van zijn carrière stond. Zijn stijl ontwikkelde zich nog steeds verder door. Zo componeerde Bellini in de introductie een dialoog tussen koor en solisten, gevolgd door een offstage canzone, een nieuw fenomeen dat direct werd gevolgd door Mercadante in Il bravo.

Rollen in dit werk
  • Filippo Maria Visconti - hertog van Milaan en verliefd op Agnese (bariton)
  • Agnese del Maino - hofdame van Beatrice en heimelijk verliefd op Orombello (mezzosopraan)
  • Beatrice de Tenda - vrouw van Filippo Maria Visconti (sopraan)
  • Orombello - heer van Ventimiglia, heimelijk verliefd op Beatrice (tenor)
  • Rizzardo del Maino - broer van Agnese en vertrouweling van Filippo (tenor)